De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Nederland corona situatie per land shutterstock

Update (15-6): Wat is de actuele (vakantie)situatie per land?

Het gaat snel nu! 15 juni was een belangrijke datum waarop veel grenzen open zouden gaan. Maar inmiddels heeft het kabinet ook de reisadviezen voor een aantal landen eerder versoepeld dan was aangekondigd. Lees snel meer!

Polen, Zwitserland, IJsland, Frankrijk... Het waren code oranjelanden, waarbij het alleen om noodzakelijke reizen ging. Maar nu zijn ze door het kabinet veranderd in code geel (let op: veiligheidsrisico's), toegevoegd aan elf landen die dat per 15 juni ook zouden zijn. Hieronder schetsen we de situatie per land. 

Nederland

In navolging van veel landen zal ook ons land de grenzen per 15 juni openstellen. Dat zal niet gelden voor het reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zweden naar ons land, omdat zij situatie nog niet zo goed onder controle hebben als wij hier. Mochten ze toch komen dan geldt voor hen een quarantaine van 14 dagen. Nederlanders die naar het Caribische deel van ons koninkrijk willen reizen mogen dat. Maar het liefst zou Rutte zien dat we gewoon lekker in een land blijven 'mits de geldende hygiënemaatregelen in acht worden genomen'...

Nederland corona situatie per land shutterstock
 • Amsterdam ziet weer een toename in toerisme...

België

België heeft haar grenzen voor ons geopend. Accommodaties zijn geopend met de nodige restricties en datzelfde geldt voor culturele activiteiten die mogen worden hervat voor max 200 aanwezigen! Mondkapjes gelden in het openbaar vervoer en afstand houden is verplicht. 

Corona vakantielanden situatie Brugge RonReizen
 • Brugge: gaat dat zien.

Frankrijk

Oui! Frankrijk laat weer toeristische reizigers toe. In- en uitreizen mag weer, maar het kan zijn dat je aan de grens wordt gecontroleerd op symptomen dus houd daar wel rekening mee. Maar blijf waakzaam is het advies, want lokale uitbraken kunnen de situatie per dag veranderen. 

Corona vakantielanden situatie Nice RonReizen
 • De Zuid-Franse stranden zijn weer bereikbaar..

Spanje

Spanje houdt nog heel even de boot af. Bedoeling is dat vanaf 21 juni hier de grenzen worden opengesteld voor reizigers uit Schengen-landen. Maar nu is het advies vanuit de Nederlandse overheid dus nog oranje. Wie nu al wil moet 14 dagen quarantaine en die regel zou per 1 juli worden opgeheven. Dus stel je nog even goed op de hoogte voor je naar Spanje afreist. 

Corona vakantielanden situatie Sevilla RonReizen
 • Flamengo-danseressen in Sevilla...

Portugal

Portugal kent vanaf 15 juni code geel. Hier geldt een afstand van twee meter tot elkaar en verplichte mondkapjes in openbaar vervoer, maar ook in winkels en andere gelegenheden waar meerdere mensen aanwezig zijn. De Portugese overheid heeft het keurmerk Clean&Safe in het leven geroepen waar accommodaties aan kunnen voldoen, dus daar is het veilig om te boeken. Voor de rest is alles gewoon weer geopend. 

Corona vakantielanden situatie Porto RonReizen
 • Prachtig zicht op Porto.

Duitsland

We mogen weer vrijelijk naar Duitsland. Wel kan het zo zijn dat er per deelstaat verschillende regels gelden, dus laat je goed informeren. Over het algemeen gelden de regels zoals we die in andere landen ook zien, dus mondkapjes in openbaar vervoer, maar ook bijvoorbeeld in restaurants bij binnenkomst en bij toiletbezoek. Voor veel activiteiten gelden nog behoorlijk wat restricties en de theaters en concertzalen zijn nog gesloten in de meeste provincies. 

Corona vakantielanden situatie Hofgeismar RonReizen
 • Schitterende vakwerkhuizen in Hofgeismar.

Oostenrijk

Jammergenoeg geldt voor Oostenrijk nog steeds code oranje! Dat komt omdat de Oostenrijkse regering nog steeds geen beslissing heeft genomen over wanneer ze Nederlandse toeristen weer zullen toelaten. Door Oostenrijk rijden zonder tussenstop (!) naar een ander land mag wel, maar dan dien je een bewijs te hebben van de boeking van een accommodatie aldaar. Let wel op: ook in dit land geldt dat bijna overal mondkapjes verplicht zijn. 

Corona vakantielanden situatie Hallstatt RonReizen
 • Er zit een kans in dat we het bijzonder mooie Hallstatt in Oostenrijk deze zomer kunnen bezoeken.

Zwitserland 

Ook Zwitserland heeft eerder dan gedacht de grenzen opengesteld en is daardoor van oranje naar code geel gegaan in ons land. We mogen er weer naartoe. Het openbaar vervoer rijdt en mondkapjes zijn hier alleen voor contactberoepen verplicht. Er gelden strikte regels voor horeca, maar bijvoorbeeld campings zijn open. En de beroemde toeristentreinen als Bernina en Glacier Express (deze vanaf 20 juni) rijden weer. 

Corona vakantielanden situatie Zwitserland RonReizen
 • De prachtige toeristentreinen door het Zwitserse berglandschap gaan weer rijden!

Italië

Italië mochten we al naartoe, maar dat was een lastige vanwege de vliegbeperkingen en het doorreizen door andere landen. Dat hoeft geen belemmering meer te zijn. Maar let wel goed op: het kan zijn dat er lokaal in bepaalde gebieden en gemeentes wel nog strenge maatregelen gelden. Dus informeer goed voor je vertrek of dat zo is. Twee meter afstand is hier de regel en mondkapjes ook in winkels en zelfs handschoenen. Accommodaties, restaurants, culturele activiteiten mogen weer maar met de nodige restricties. 

Corona vakantielanden situatie Venetië RonReizen
 • Gewoon, omdat het een schitterend plaatje uit Venetië is.

Scandinavië

Zweden blijft voor ons een code oranje-land. En Denemarken laat waarschijnlijk de hele zomer geen Nederlandse toeristen toe. Ook Noorwegen weert ons nog, dus voorlopig staat heel Scandinavië op oranje. Wanneer die situatie zal veranderen is onduidelijk. 

Corona vakantielanden situatie Noorwegen fjord RonReizen
 • De fjorden in Scandinavië! Dat gaat deze zomer helaas niet gebeuren...

Engeland 

Het mag duidelijk zijn: Engeland is zwaar getroffen door het virus en dus blijft de boel voor ons ook hier voorlopig op oranje staan. Wil je toch (noodzakelijk) er naartoe dan is het eerst: 14 dagen in quarantaine! Kroegen, hotels, restaurants en attracties zijn geopend, maar kennen tal van regels. 

Corona vakantielanden situatie Londen RonReizen
 • Londen zien? Dat blijft een lastige.

Griekenland

Voor de Nederlandse overheid is Griekenland nog steeds een risicogebied, vandaar code oranje. Maar Griekenland zelf wil graag weer toeristen ontvangen. Dat betekent bij aankomst testen en indien noodzakelijk in zelfquarantaine. Dat is dus nog wel een dingetje. Hier worden nog steeds versoepelingen stapsgewijs doorgevoerd, dus licht je goed in voor je gaat. Strenge regels gelden voor horeca, strandtenten, etc. 

Corona vakantielanden situatie Griekenland Santorini Oia RonReizen
 • Zeg Griekenland en je ziet dit beeld voor je...

Kroatië

Voor Kroatië gelden inmiddels geen restricties meer. Behalve dan dat je een officieel reisformulier dient in te vullen (vooraf) en achter de autoruit dient te plaatsen bij de grens. Het formulier vind je hier! Verder moet je een boekingsbevestiging van je accommodatie laten zien. Anderhalve meter geldt ook hier en mondkapjes (ook binnen). Maar verder is alles geopend, met de nodige restricties. 

Corona vakantielanden situatie Kroatië RonReizen
 • De Kroatische komt weer in beeld deze zomer.

Luxemburg

Twee meter afstand en een mondkapje is verplicht in een openbare ruimte als die twee meter geen haalbare kaart is. Maar verder mogen we weer van harte naar Luxemburg. Restaurants zijn weer open met de nodige restricties, net als theaters, musea en bioscopen. En alle accommodaties dienen maatregelen te hebben getroffen om de veiligheid van de gasten te kunnen waarborgen. 

Corona vakantielanden situatie Luxemburg RonReizen
 • Kasteel Vianden in Luxemburg.

En verder? 

In het kort: Letland, Estland, Litouwen, Tsjechië, Bulgarije zijn naar code geel gegaan, Slovenië nog niet. Turkije heeft per direct de grenzen voor Nederlandse reizigers weer opengesteld en alle toegangsbeperkingen die waren ingevoerd vanwege Covid-19 opgeheven. Wel is er een gezondheidscheck op de luchthavens en is er een Gezond Toerisme  Certificeringsprogramma vanuit de overheid opgesteld waar accommodaties en alle faciliteiten kunnen testen of ze aan de regels voldoen. We mogen ook weer voorzichtig naar de Bovenwindse eilanden, maar voor andere landen buiten Europa geldt vanuit de overheid code oranje! 

Corona vakantielanden situatie Istanbul RonReizen
 • Turkije verwelkomt de Nederlandse toerist weer...
Meer over