Amsterdam centraal station

NederlandDit zijn de steden met het beste openbaar vervoer in Nederland

Toeristen maken er graag gebruik van, maar ook voor woon-werkverkeer of een eenmalig ritje biedt het openbaar vervoer uitkomst. Het is vaak onderwerp voor geklaag, dus de hoogste tijd om op een rijtje te zetten hoe snel en gemakkelijk het eigenlijk is om je met de bus, metro of tram te verplaatsen.

Om je een beetje wegwijs te maken in de wirwar van de openbaar vervoersnetwerken heeft Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen met behulp van Google-data voor je uitgezocht, welke steden in Nederland het meest efficiënte ov-netwerk hebben om in het centrum te komen.

1. Apeldoorn, Gelderland - Score: 10

De grote winnaar van dit onderzoek is Apeldoorn! En dat mag ook wel met 1169 kilometer aan openbaar vervoerroutes en 444 haltes. Met een gemiddelde snelheid van 8 minuten en 13 seconden per kilometer race je zo naar het stadscentrum. Je loopt hier het minst van je totale route, dus je wordt praktisch voor de deur afgezet. Vanaf 2020 gaat hier veel veranderen, de elektrische bussen zijn namelijk in opkomst. Als je Apeldoorn een dagje wilt ontdekken, betaal je voor een dagkaart € 11,50.

2. Rotterdam, Zuid-Holland - Score: 9,65

Op plek twee staat Rotterdam waar de verbindingen zo goed in elkaar zitten dat je gemiddeld 8 minuten en 19 seconden nodig hebt om naar het centrum te komen. Van de totale rit loop je gemiddeld 18 procent. Je hebt hier wat meer mogelijkheden met de bus, de tram (225 kilometer aan tramroutes) en de metro (208 kilometer aan metro routes). In 2014 werd het vernieuwde centraal station van Rotterdam geopend, een indrukwekkend modern gebouw waar de details mooi uitgedacht zijn. Met een dagkaart van € 8 kun je hier de indrukwekkende 1805 kilometer aan ov-routes ontdekken.

OV reizen Rotterdam
  • Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro.

3. Zaandam, Noord-Holland - Score: 9,38

Zaandam komt op een verrassende derde plaats. Zaandam blijkt hoog te scoren doordat vanuit de stadsranden een supersnelle verbinding hebt naar het stadscentrum. Met een gemiddelde van 8 minuten en 40 seconden per kilometer ben je namelijk zo op de bestemming. Zoveel mogelijkheden zijn er nou ook weer niet, met 161 haltes en 195 kilometer aan buslijnen, maar snel gaat het wel. Als je met de trein naar Zaandam komt, ben je in een paar stappen in het winkelcentrum, ideaal.

4. Zoetermeer, Zuid-Holland - Score: 9,34

Zoetermeer scoort niet extreem hoog op het aantal kilometer openbaar vervoer routes in de stad (309), maar je bent zo snel in het centrum dat het de vierde plaats haalt. Je bent hier gemiddeld 8 minuten en 30 seconden per kilometer onderweg, waarvan je 21 procent aan het lopen bent. Van de 184 haltes heeft Zoetermeer drie treinstations, waar je zo overstapt op de bus. Een dagkaartje is ook niet zo duur als in de grotere steden: € 7,10.

Metro Nederland
  • De Rotterdamse metro is het oudste en grootste metronetwerk van Nederland.

5. Enschede, Overijssel - Score: 9,29

Enschede is een mooie stad om vanuit de bus te bekijken. Je bent zelfs iets sneller onderweg dan in Zoetermeer, maar je loopt iets meer op de totale route. Opvallend is dat er evenveel haltes/stations (360) als kilometers buslijnen (361) door de stad stromen. Mocht je een dagje in Enschede onderweg zijn, koop je een dagkaart voor € 11,50.

6. Den Haag, Zuid-Holland - Score: 9,25

In Den Haag zijn er weer wat meer verschillende vervoersmogelijkheden. Je bent in gemiddeld 8 minuten en 40 seconden in het centrum, maar je loopt gemiddeld maar 19 procent van de totale route. Je kunt dus prima een huisje in Scheveningen huren, want vanaf daar zit je zo in het centrum van Den Haag. De 953 kilometer aan openbaar vervoer is hier verdeeld over tram-, metro- en bus- en sprinterroutes. Een dagkaartje kost € 7,10, zo kun je alle hoeken van de stad gemakkelijk ontdekken.

Tram Nederland
  • In Nederland hebben de vier grote steden een tramnetwerk.

7. Groningen, Groningen - Score: 9,15

Het centraal station van Groningen is door de NS uitgeroepen als mooiste station van Nederland 2019. Maar dat niet alleen brengt Groningen op de zevende plek. Je bent hier gemiddeld 8 minuten en 41 seconden onderweg per kilometer, waarvan je 20 procent van de route aan het lopen bent. Het totaal aantal kilometer aan ov-routes komt uit op 1315, met 568 haltes. Als je Groningen een dagje bezoekt, ben je € 16,20 kwijt voor een dagkaart met de bus.

8. Heerlen, Limburg - Score: 8,94

Voor de achtste plek reizen we af naar de enige vertegenwoordiger van Limburg. In Heerlen reis je namelijk gemiddeld in 8 minuten en 31 seconden per kilometer naar het centrum, alleen je loopt iets meer, namelijk 28 procent van de totale route. In totaal heeft Heerlen 398 kilometer aan ov-routes. Om Limburg wat groener te maken, rijden sinds juli 55 elektrische bussen, waarvan vijf in Heerlen. Met een dagkaart verplaatst je je voor € 9,25 door Heerlen.

Bus Groningen
  • De bus en trein zijn de makkelijkste vervoersmiddelen om naar of in Groningen te reizen.

9. Amsterdam, Noord-Holland - Score: 8,93

Sinds 2018 is de Noord/Zuidlijn geopend in Amsterdam, waardoor de verbinding naar het centrum efficiënter geworden is. Als je puur kijkt naar het aantal kilometer ov-routes wint Amsterdam met 2716 kilometer. Je bent hier alleen iets langer onderweg en je loopt iets meer op de totale route.

10. ‘s -Hertogenbosch, Noord-Brabant - Score: 8,88

Voor de tiende plaats komen we in het gezellige Brabant aan. Hier ben je gemiddeld het langste onderweg naar het stadscentrum in deze top 10, maar het verschilt ook niet veel van de bovenstaande steden. Voor € 6,63 kun je hier de hele dag gebruikmaken van de 675 kilometer aan ov-routes.

Station 's-Hertogenbosch
  • Station 's-Hertogenbosch is een knooppunt van spoorlijnen in vier richtingen.
Meer over