Checkpoint Charlie

DuitslandSoldaten bij Checkpoint Charlie weggestuurd

Het is al jarenlang een vertrouwd straatbeeld in Berlijn: Amerikaanse soldaten bij Checkpoint Charlie. De autoriteiten in Berlijn maken een einde aan het optreden van de acteurs die voor een foto poseren met toeristen.

Klachten

Tot dertig jaar geleden was Checkpoint Charlie de belangrijkste grenspost tussen West- en Oost-Berlijn. Sindsdien is de grensovergang een bekende toeristische trekpleister. De acteursgroep Dance Factory bemant de oude grenspost al jaren met acteurs in Amerikaanse legeruniformen. Na klachten van toeristen en bewoners te hebben ontvangen, besloten de autoriteiten de inzet van acteurs bij Checkpoint Charlie te verbieden.

Lees ook:

Weekend Berlijn: een stad met twee gezichten

Checkpoint Charlie
  • Het originele wachthuisje werd gesloopt na de val van de muur. Een kopie van het originele wachthuisje werd in 2000 op dezelfde plek geplaatst.

Gedwongen betalingen

Toeristen die bij Checkpoint Charlie een foto maken, worden door de ‘soldaten’ gedwongen om te betalen. Dat ontdekten Duitse politieagenten toen zij zich bij de grenspost als toeristen vermomden. Volgens de Duitse krant Bild verdiende het bedrijf Dance Factory tussen de 1.500 en 5.000 euro per dag aan de betalingen. Duitse autoriteiten maken per direct een einde aan het optreden van de acteurs: zij moeten Checkpoint Charlie voorgoed verlaten.

Kritiek op commercie

Berlijn wordt jaarlijks door massa’s mensen bezocht. Ook bij Checkpoint Charlie ziet het dagelijks zwart van de toeristen. Niet verbazend doet het massatoerisme veel kritiek opklinken uit de stad. Vooral de commercie bij historische plekken als Checkpoint Charlie wordt afgekeurd. Voor Burkhard Kieker, directeur van Visit Berlin, is de toestand bij Checkpoint Charlie een doorn in het oog. Hij hoopt te voorkomen dat Berlijn in een soort Disneyland verandert.

Checkpoint Charlie toeristen
  • Het is een beeld waar Berlijn niet dol op is: massatoerisme ten top bij Checkpoint Charlie.
Meer over