Ryanair gaat toeslag heffen op rolkoffers als handbagage

Ryanair: toeslag voor rolkoffers

Non-priority passagiers van Ryanair moeten vanaf nu een toeslag van zes of acht euro betalen om rolkoffers als handbagage mee op reis te nemen. Alleen kleinere stukken handbagage, van maximaal 40 x 20 x 25 centimeter, mogen nog wel gratis mee de cabine in. Ook prijsvechter Wizzair heeft deze maatregel ingevoerd.

Op steeds meer vluchten proberen reizigers de ruimbagagekosten te ontlopen door de maximale hoeveelheid handbagage in rolkoffers te stoppen. Het resultaat hiervan is dat er te weinig ruimte is in de cabine en de bagage last minute alsnog het ruim in moet. Dit levert volgens de luchtvaartmaatschappij vertraging op.

Ook Transavia geeft aan met dit probleem te kampen. Volgens een woordvoerder zijn er verschillende maatregelen om dit probleem tegen te gaan, waaronder de invoering van een toeslag voor rolkoffertjes. Voorbeelden van mogelijke opties zijn het verkleinen van de standaardmaten en het gewicht voor handbagage. Een ander idee is het stimuleren van het inchecken van bagage. Ook worden heffingen overwogen. 

Of deze maatregelen de groei van het aantal reizigers dat het vliegtuig neemt afremt, is maar de vraag. Check voor je reis in ieder geval de websites van je luchtvaartmaatschappij om zeker te weten wat de laatste stand van zaken is.