RonReizen TV: De reistips van Peter Heerschop

RonReizen TV: De reistips van Peter Heerschop

Elke week verklapt de ‘gast van de week’ in de televisiestudio van RonReizen TV dagelijks zijn of haar reistips. Onze Ron vroeg cabaretier, acteur, programmamaker en schrijver Peter Heerschop het hemd van het lijf over zijn meest onvergetelijke reizen ooit.
De trek van de gnoes en de zebra’s.
  • "Dit is de trek van de gnoes en zebra’s. Je zit tussen een miljoen dieren. Een hartslag van een miljoen!"

Tanzania: op safari

“Ik kwam best weleens in Artis en heb heel veel natuurfilms gezien, maar de eerste keer dat ik op safari ging, ontplofte het echt in mijn hoofd. Je kunt daar met je eigen auto door een natuurpark rijden. Je eerste giraffe zien - je eerste giraffe! - is iets in je leven. Die dag vergeet je niet meer. Dat je die giraffe op ware grootte, in 3D, in het wild ziet. Je komt aanrijden en… een giraffe! Op safari gaan, is de hele tijd op zoek gaan naar dieren die je wilt zien. Dat maakt het spannend. Het is niet zomaar een dag, op deze dag kan er de hele dag iets gebeuren.”


Lees ook

Waarom je vandaag nog een ticket naar Zanzibar moet boeken

Utah
  • "Er is niks en dat is juist het verschrikkelijk mooie eraan."

Utah: kamperen in Amerika

“Er is niks en dat is juist het verschrikkelijk mooie eraan. Met het zakken van de zon worden de kleuren van de rotsen steeds weer anders. Je bent ontzettend ‘met elkaar’ en leeft ook een beetje in vroeger, als cowboys en indianen. Ik heb tot mijn 25ste altijd gekampeerd, daarna nooit meer. Ik vond het kamperen in Amerika, net zoals in een film. Je kampeerplek is er net zo groot als de hele camping in Frankrijk. Die heb je voor jezelf. Mét barbecueplaats. Daar staat je kleine tentje met enorm veel ruimte eromheen, midden in de natuur.”

Brazilië
  • "Rio de Janeiro: los van het gevaar is het ook waanzinnig mooi."

Brazilië: land van extremen

“Het was schitterend maar ook ontluisterend; kleine kinderen met grote guns. Ik voelde aan alles wat een kansloos bestaan het daar is, wat een gevaar er is. Het is zo ver van onze wereld. Het rare is: een foto van de sloppenwijk is mooi, maar als je er zelf daadwerkelijk bent, dan springen de tranen in je ogen. Dat vind ik het mooie aan reizen, het maakt je heel nederig. Reizen kan je heel verdrietig maken, je kunt je er heel machteloos door voelen. Maar het geeft je ook het besef van wat jij zelf wél hebt. Even verderop kom je bij de grote stranden, bij Copacabana, de Ipanema Beach. Daar voel je weer een heel ander deel van Rio.”


Tempels in Myanmar
  • "Dit is het meest bijzondere land waar ik ooit ben geweest."

Myanmar

“Het hoogtepunt van de reis was Bagan, een tempelcomplex. Dit is een gebied, ik denk net zo groot als de provincie Utrecht. Met een paar duizend tempels. We hadden een fietsje gehuurd en het voelde alsof we door 1001 nacht, een sprookje, fietsten. In iedere tempel waar we in kwamen, stond weer een prachtige Boeddha. Het is een heel spiritueel land, dat voel je aan alles. Wat me het meest trof, was het oorspronkelijke, Boeddhistische. Je reist eigenlijk in een soort Thailand van eeuwen geleden. Je gaat terug in de tijd. En zit in een totaal andere cultuur.”

Duinen van Texel
  • "Er is zo'n mooie natuur in Nederland."

Texel

“Mijn eerste vakantie zonder mijn ouders was naar Texel. Op de fiets vanuit Bussum. Ik heb iets met dat eiland. Toen ik vorig jaar weer eens naar Texel ging, kwam ik erachter dat ik eigenlijk was vergeten hoe mooi het daar is. We wandelden door De Slufter. Ik stond daarboven en keek naar dat natuurgebied richting zee, naar de graslanden en duinen. Ik was echt ontroerd. Dit is gewoon Nederland! Wij hebben zulke mooie natuur. Al die exotische reizen zijn hartstikke mooi, maar als ik op de terugweg boven Nederland uit het raampje kijk en dat gestructureerde en vlakke zie met die steden ertussendoor, dan ben ik altijd zo blij weer dat ik weer thuis ben.”

Meer over