Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl

DuitslandOstsee riviercruise: niets moet, alles mag!

Riviercruises zijn hot. Omdat de zeecruises door de twee-jarige coronapandemie stillagen, boekten de riviercruises veel nieuwe klanten. Veel riviercruiseschepen mochten al eerder varen omdat ze in één land bleven en zo de regels eenvoudiger konden handhaven. Omdat ik al vaker op een zeecruise ben geweest, greep ik onlangs de kans met beide handen aan om ook eens een riviercruise te beleven. Op de trein dus, naar Stralsund in het voormalige Oost-Duitsland, om vandaar de Baltic Islands Ostsee Panorama van Viva Cruises te beleven!

Het is maandagavond. De meeste van de 150 gasten zijn al aan boord als ik om zeven uur ‘s avonds inscheep. Ik hoor nog net het applaus van het inleidende praatje dat gegeven is in de lounge. Als ik mezelf heb geïnstalleerd in mijn compacte, maar verrassend complete hut, begeef ik me naar de bar waar Indonesische Amalia mijn beste maatje wordt nadat ik haar met terima kasih voor mijn drankje heb bedankt.

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl
 • De Swiss Diamond aan de kade.

Aanschuiven aan diner

Het eten in de grote dinerzaal een verdieping lager is al vol aan de gang als ik aanschuif. En dat is letterlijk, want als eenling word je gepaird, dus kom ik bij een schattig 80+ echtpaar uit Stuttgart te zitten. Mevrouw kletst honderduit en is duidelijk blij om lekker te kunnen vertellen. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl restaurant
 • Het restaurant in het onderste deel van het schip.

All inclusive

Na het eten duikt iedereen de bar in waar Amalia met haar man Rio het druk heeft om iedereen van de all inclusive drankjes te voorzien. Er zijn stellen die direct gaan kaarten en dobbelen. De Tsjechische pianist en toetsenist speelt de hele verdere avond door, puttend uit een uitgebreid repertoire.

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl lounge
 • Na het eten is het ontspannen in de lounge met muziek van Petr.
Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Amalia en Rio
 • Amalia en Rio verzorgen de drankjes.

Nederlandse kapitein

Ik bevind me op de MS Swiss Diamond van Viva Cruises. Het is een 101 meter lang schip uit 1996 dat in 2006 en 2020 volledig is gerenoveerd en plek biedt aan 123 gasten in 61 hutten. Hier zwaait de Nederlandse kapitein John van der Donk (zie kader) de scepter over de nautische bemanning. Het hotelpersoneel staat weer onder leiding van de Roemeense hotelmanager (zie kader). We zullen een tocht maken langs een aantal Duitse steden die aan de voormalige hanzestedenroute liggen die ooit tot in ons land voerde. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl schip
 • Het schip is maar liefst 101 meter lang!

Op pad! 

De volgende ochtend komt iedereen aan dek kijken hoe we na het foerageren de eerste afvaart maken. We varen de Strelasund af met het eiland Rügen aan de linkerkant en het vasteland aan de andere. Het tochtje van maar een paar uur naar Greifswald verloopt rustig. Eenmaal van boord blijkt het een prachtig historisch en keurig onderhouden dorp te zijn. De oude dorpskern bestaat uit louter straatjes met kinderhoofdjes, strakke huizen, nagenoeg geen auto’s in zicht, een mooie kerk en een grote binnenhaven bewaakt door een moderne, best afzichtelijke stormvloedkering. Ook is er een kloosterruïne waar in de overblijfselen nu theatervoorstellingen worden gehouden. De oude houten ophaalbrug maakt het af en het stikt er van de restaurants, hotelletjes, pensions, gasthauses en… ijstentjes. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Stralsund
 • De haven van havenstad Stralsund.

Meeneuriën

Aan boord is inmiddels het borreluurtje begonnen en speelt Petr zijn repertoire. Het is nog rustig want voor de wandelexcursie naar de ruïne staat bijna twee uur. Van 7 tot 9 kun je dineren en daarna weer in lounge en bar vertoeven voor borrel en meeneuriën met Petrs evidente deuntjes: van de Carpenters tot Billy Joel en van 'Rosamunde' tot 'Chanson d'Amour'.  

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl lounge
 • Lekker ontspannen in de lounge.

Een cruise director voor de excursies

Christian Neichel is de cruise director, de man die alle dagelijkse excursies begeleidt, onderweg praatjes houdt en spelletjes speelt. Hij is regelmatig over de intercom met informatie te horen of om iedereen te manen vooral op tijd voor de excursie van kwart voor negen te zijn, want de bus vertrekt pünktlich

De cruise director

 • Christian Neichel (Duitsland), 63. 

  "Ik kom van origine uit de bouw. Ik was eigenlijk altijd onderweg en veelal in het buitenland. Miste het opgroeien van mijn kinderen mee te maken, dus bij mijn laatste zoon besloot ik het anders te gaan doen. Ben gestopt en in mijn omgeving Wittenberg gids geworden omdat ik Engels sprak. Sinds 2007 gedaan en vanaf 2015 met bussen door Europa gasten begeleid en sinds 2018 doe ik dat op schepen. Busreizen is uitstervende en riviercruises zijn de toekomst. Wist je dat er maar twee steden in heel Duitsland zijn die je niet kunt aanvaren met een riviercruise? Wat ik het liefste doe is met gasten op excursie gaan. Dat vind ik leuk. Ik heb veel kennis en vind het leuk om ze van alles te leren. Het onvergetelijk maken. Dat de gasten iets meemaken dat ze als ze zelf rijden niet zullen beleven. Wat ik anders doe dan anderen is dat ik de excursies zelf doe. Bij anderen wordt vaak een lokale gids ingehuurd. De gemiddelde leeftijd is 60. We hebben veel nieuwe klanten gekregen door corona, want de zeecruises konden niet varen, maar wij wel omdat we in een land bleven. Wij richten ons ook op een jongere doelgroep, tussen de 45 en 60. Wij zoeken ook bewust actieve mensen. Ik zie het aan mijn excursies: meer dan 50 procent gaat mee en dat is wel eens anders geweest. Om aan te geven: ik weet nog dat we in Bonn aanlegden langs een Nederlands riviercruiseschip. En daar stonden acht rollators klaar en bij ons twaalf fietsen. Dat is het verschil. We verjongen echt." 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl cruise director
 • Christian Neichel, de cruise director, verzorgt onder andere alle excursies.

Rustig tot aan de lunch

Aan boord is het dan rustig. De enkele achtergebleven passagiers gaan wandelen of blijven aan boord om wat te lezen of te kletsen. Het personeel bereidt zich voor op de lunch en knapt klusjes op. Om 12.00 uur is iedereen weer terug aan boord en stipt om half een verlaten we, achteruitvarend, de smalle haveningang van Greifswald. In slechts 2,5 uur zullen we bij onze volgende ligplek arriveren, Lauterbach op het eiland Rügen. Om een uur wordt in de lounge een lichte lunch geserveerd met keuze uit salade, soep, iets warms en/of een sandwich en een nagerecht. In het restaurant een verdieping lager kun je ook lunchen, maar dan word je bediend. Velen bestellen er een lekker biertje bij en Petr begeleidt de lunch met zijn gebruikelijke melodietjes. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl lunch
 • In de lounge wordt ook een lunch geserveerd...

Reserveer een fiets!

Lauterbach zelf stelt niets voor. Slechts rond het haventje is er reuring in de vorm van ijstentjes en restaurants. Voor de rest is het een slaapdorp met louter keurige, moderne vrijstaande huizen. Het nabij gelegen Putbus is groter en leuker om te bezoeken, maar dat is te ver om te wandelen. Voor de achterblijvers die niet op excursie gaan en er naartoe willen zijn er dan fietsen aan boord. Handig. Op tijd reserveren dus! 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl lauterbach
 • Rond de haven van Lauterbach vind je talloze ijstentjes.

Otto

Tijdens het diner die avond zit ik met Tito. De 86-jarige Duitser heet eigenlijk Otto, maar in Argentinië waar hij is opgegroeid werd dat al snel verbasterd. Zijn ouders kwamen er al in 1926 terecht vertelt hij, in de wolhandel. Hij is alleen en een cruise vind hij prima om zo z’n tijd door te brengen. De service is geweldig zegt hij, maar de anschluss met anderen is lastig. Er zijn teveel stellen heeft hij al geconstateerd.  

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Otto
 • Dineren samen met Otto.

Goed geoliede machine

Bij elke aankomst of vertrek komt een half uurtje van tevoren de goed geoliede machine op gang. Als gecheckt is dat iedereen weer aan boord is (als je het schip verlaat krijg je een kaartje met je kamernummer mee dat je inlevert als je weer aan boord bent; even tellen en je weet of er nog iemand afwezig is) halen de matrozen de banieren binnen en takelen met een hijsarm de loopplank naar het bovendek. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl dek
 • Terwijl de meeste gasten inmiddels op het bovendek verblijven, bereidt de crew zich voor op vertrek.

Kappie ziet alles! 

De kapitein heeft aan beide zijden van het schip aan de reling een aparte stuureenheid en geeft vanaf daar met walkietalkie z’n bevelen wanneer en welke lijnen worden losgegooid. "Oke Kappi", schalt het regelmatig krakend over de zenders als de kapitein z’n bevelen roept. Voor los, achter los… Als wat burgers aan wal behulpzaam willen zijn en de (stalen!!!) kabel willen pakken, schalt bruusk "Nein, nein, nein" over de radio’s. Kappi heeft het scherp in de gaten. Dan springt de laatste matroos snel aan boord en vaart de kapitein (veelal achteruit vanwege de lengte van het schip dat keren lastig maakt) de haven uit. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl kapitein stuureenheid
 • De kapitein heeft aan beide zijden van de stuurhut aan de reling een aparte stuureenheid.

De kapitein

 • John van der Donk, 63. 

  "Mijn ouders hadden een vrachtschip, dus al vanaf mijn zesde kende ik het binnenvaart-leven. Je hielp gewoon mee. Ik heb m'n opleiding schriftelijk gedaan, want de praktijk deed ik op het schip bij mijn vader. In 1983 heb ik mijn eerste patent gehaald, de toestemming om op de Rijn te varen. Voor elke rivier moet je wel weer een ander hebben. In 1985 ben ik in de passagiersvaart terecht gekomen, simpelweg omdat ik geen zin had om het schip over te nemen van mijn vader. Tussendoor nog zeven jaar walwerk gedaan vanwege mijn vrouw, maar het nautische leven lonkte toch teveel. Dus gescheiden en weer op een passagiersschip aan het werk gegaan. Ik heb nu al 22 jaar een relatie, ben vier weken weg en vier weken thuis. Of, zoals wij zeggen, vier weken rust en vier weken werken, haha." 

  "Ik werk al zeven jaar op dit schip. Ben eerste kapitein, eindverantwoordelijk voor iedereen voor wat de veiligheid betreft. Ik heb verder geen zeggenschap over het hotel, alleen dus over het nautische deel. In totaal is er 27 man crew, nautisch zijn dat twee kapiteins (net als vrachtwagens mag je maar bepaald aantal uren werken, vandaar twee kapiteins, red.), machinist, stuurman en matrozen. Het hotel en schip is een gescheiden industrie; de kapitein is verantwoordelijk voor buiten, de hotelmanager voor binnen. In tegenstelling tot de zeecruises doet op de binnenvaart de kapitein alles zelf, van aanleggen en afleggen, bruggen, alles. Een riviercruise is relaxed, rustig, elke dag anders. Ouderen? Ja, is zo. Het is niet als een zeecruise. Dit is veel rustiger, veel familiairder. De bemanning kent iedereen, iedereen kent de bemanning. Je groet iedereen, babbelt wat, het is gewoon leuk."

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl kapiteins
 • Kapitein John van der Donk (r) met zijn collega's Kai-Uwe Schröder (l, 2e kapitein) en Manfred Kohn (m, kapitein).

Werner von Braun

Onze volgende stop is Peenemünde, een plaats op het noordwestelijke uiteinde van het eiland Usedom, dat behoort tot de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het eiland ligt in de Oostzee. Een dorpje van maar iets meer dan 300 inwoners. Vooral beroemd geworden door de experimenten die Werner von Braun hier in WOII uitvoerde tijdens de ontwikkeling van de V1-raket. Het museum daar getuigt ervan. We varen er in een uurtje of drie naartoe en leggen letterlijk aan naast het complex. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Peenemünde
 • We varen de haven van Peenemünde in.

Veel museumschepen

In de haven van Peenemünde vind je nog meer. Zo ligt er een Russische onderzeeër die je kunt bezoeken en een andere oorlogsbodem die dienst doet als museum. En net als alle andere plaatsen die we hebben aangedaan is er ook hier weer rond de haven een keur aan (vis)restaurants en ijstentjes. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl onderzeeër
 • Deze oude Russische onderzeeër kun je bezoeken.
Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl boot
 • Ook deze voormalige oorlogsbodem doet dienst als museumstuk.

Gemoedelijke riviercruise

Een echtpaar komt net terug van een excursie en zet zich naast me aan de bar. "Ik heb wel dertig ‘fabelhafte bilder’ geschoten", zegt hij op samenzweerderige toon kijkend naar mijn fototoestel. Als ik vraag hoe ze het vinden, zo’n riviercruise, zijn ze unaniem: "Onverwacht leuk! We hebben al drie keer een zeecruise met Aida gemaakt, maar dan is dit toch veel persoonlijker. Veel rustiger, gemütlich. Voor ons een ontdekking." "Ik vind wel dat je vroeg op moet", verzucht zij. "Ik werk nog en op je vakantie wil je toch een beetje uitrusten. Maar die excursies beginnen al om kwart voor negen. Da's dan best vroeg."

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl ontspanning aan boord.
 • Heerlijk in het zonnetje ontspannen aan boord.

Een loods komt mee

Ook voor de volgende etappe, van Peenemünde naar Wolgast, komt er een loods aan boord. Ondanks de twee kapiteins en een stuurman in de stuurhut moet je de etappes al meerdere malen hebben gevaren en pas na een examen krijg je een bewijs dat je zelfstandig met zo’n groot schip de route kunt varen. Alleen op het stuk naar Polen zal er altijd een loods meemoeten omdat dat in Polen verplicht is. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl
 • Op alle etappes gaat nog een loods mee aan boord...

Walhalla voor zeilers

Het stuk naar Wolgast is prachtig! Eindeloos slingert de vaarweg zich tussen de eilanden door, een waar walhalla voor zeilers. De talloze jachthavens getuigen daarvan. De rust daalt in, terwijl de eindeloze graslanden traag voorbij glijden. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl breed stuk
 • Een walhalla voor zeilers...

Door de brug! 

De brug bij Wolgast is wel een ding, hoor ik van de kapitein. We moeten er absoluut op tijd zijn, anders zijn we de pineut en moeten we lang wachten op de volgende openstelling waardoor eigenlijk het hele schema in de war loopt. In tegenstelling tot in ons land, waar brugwachters de hele dag door bezig zijn met bootjes doorlaten, gaat deze enige brug in de wijde omtrek maar vier keer per dag open. En zoals het Duitsers betaamt moet je dan wel exact op tijd zijn, want even wachten op je doen ze niet, vertelt de kapitein. Maar, alles gaat goed, we toeteren wat zeilbootjes opzij en leggen direct achter de brug aan. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl brug
 • Als we een brug moeten passeren trekt dat aardig wat bekijks...

De muzikant

 • Petr Trombik (Tsjechië), 63. 

  "Ik heb een klassieke opleiding op het conservatorium gedaan, dirigeren en compositie. Na mijn opleiding ben ik als geluidstechnicus gaan werken, dat handig was omdat ik een partituur kon lezen. 40 jaar geleden kreeg ik het aanbod of ik niet als muzikant op een schip wilde varen, bij de Royal Carribean Cruise Line. Met achttien andere muzikanten, in de Cariben. Dat heb ik een jaartje gedaan maar uiteindelijk ben ik in de DDR gaan spelen in bands. Ik wilde van het klassieke af. In 1991 ben ik op riviercruises gaan werken met een combo: bas, drums en klavier. Tot '99 toen onze bassist aan boord overleed. Toen was het tijd om alleen verder te gaan. Alle jaren verder op riviercruiseschepen gewerkt. Dit is mijn derde cruise op dit schip en m’n vierde schip dit jaar al. Weet je, op een zeecruise speel je met anderen op verschillende plekken op het schip. Hier ben je alleen, vaste plek en is het overzichtelijk. 30 jaar verschil in muziek, dat is ook wel leuk. We begonnen met operettestukken enzo, nu speel ik Billy Joel of Adele. Voor mij zit het er bijna op, nog twee jaar. Mijn stem trekt het ook niet meer. Maar ik zal het missen, het is familiair, leuke collega’s, ja, dit is oké zo." 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl muzikant
 • Muzikant Petr speelt al jarenlang met plezier op de cruiseschepen.

Naar Polen

Van Wolgast is het over een prachtige brede rivier met aan beide zijden eindeloze golvende weilanden zo’n 65 kilometer naar de Poolse grens en dan nog eens een kilometer of 45 naar het Poolse Szczecin, dat ooit als Stettin bij Oost-Duitsland hoorde maar na de oorlog aan Polen werd toebedeeld. Een van de langere stukken dus, want vanaf vertrek om half drie zullen we ergens tussen tien en elf vanavond aanmeren. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl
 • Een van de mooiere stukken op de route.

Grote zeehaven

Als we over de Oder in het donker Szczecin tegemoet varen is dat een imposant gezicht. Een enorm industrieel complex met grote zeeschepen en talloze verlichte hijskranen komt ons tegemoet. We meren aan de stadskant aan, terwijl ook aan de overzijde louter industrie zit. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl haven Szczecin
 • Als we in de avond Szczecin tegemoet varen levert dat prachtige plaatjes op.

Mooie stad

De stad zelf blijkt een pareltje. Mooi van lelijkheid. Want de schitterende gebouwen aan de oever van de Oder en in de stad zijn compleet ingebouwd met lelijke naoorlogse bouw. Een mooi zicht erop, behalve dan vanaf de walkant, heb je niet. En er zit nogal wat moois! 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Szczecin
 • Fraaie gebouwen aan de oever van de Oder in Szczecin.

Super crew! 

De voorlaatste dag worden we in de middag getrakteerd op een High Tea. Een grote hoeveelheid gebak en sandwiches staat uitgestald en dat terwijl we toch echt niet zo lang daarvoor de lunch hebben genuttigd. De champagne vloeit rijkelijk en als je bedenkt hoe ze dat allemaal in die relatief kleine keuken voor elkaar krijgen, kun je alleen maar bewondering voor de crew hebben. Een crew die overigens zeer gedienstig is, immer vriendelijk en hulpvaardig. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl high tea
 • Een uitgebreide high tea!
Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl high tea
 • Met een lekker bubbeltje erbij.

De hotelmanager

 • George Marianovici (Roemenië), 34. 

  "Om hotelmanager te worden moet je alles kennen, dus ik heb in housekeeping gewerkt, in de bediening in een restaurant. Op m'n 22ste was ik klaar en ben ik gaan werken, eigenlijk louter en alleen op schepen. Ik kreeg de kans om iets op een schip te doen en ging ervoor. Bahama’s, Miami, plezier en werk. Voor een jonge kerel natuurlijk mooi om dat mee te maken. Maar ik wilde meer. En op een riviercruise kreeg ik die kans. Ik ben nu vijf jaar hotelmanager; dit is m'n tweede jaar op dit schip en vierde jaar al in dit deel van Duitsland. Riviercruises zijn leuker. In zeven dagen leer je de gasten beter kennen, eigenlijk allemaal, bij naam. Er is veel meer contact. Wij zijn er voor de gasten. Op zee is dat niet zo met 4800 passagiers die je moet bedienen. Of het hier nou iets ouderen zijn of niet, het werk is hetzelfde. Teamwork is het woord hier, want iedereen doet van alles voor iedereen. We zijn familie en werken hecht samen en niemand vindt het erg om andere taken op zicht te nemen als dat zou uitkomt. Ik heb een vrouw en dochter thuis. Twaalf weken op en twee weken vrij. Maar, dat is het leven, het voelt goed voor ons en is een keuze. Prima zo!" 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl hotelmanager
 • De hotelmanager: "Bij ons draait het om teamwork."

Traditie aan boord

Terwijl we ‘s middags Swinemunde verlaten om op de laatste dag in een ruk terug naar Stralsund, ons vertrekpunt te varen, waar we midden in de nacht zullen aanmeren, is het tijd voor wat traditie. Een half uurtje voor het Gala-diner is het tijd voor de Captain’s Cocktail. In vol ornaat neemt hij afscheid van zijn gasten en stelt nog eens de eveneens mooi aangeklede crew voor die luid applaus ontvangt. Dat de gasten is gevraagd zich netjes aan te kleden voor dit feestje, is velen helaas ‘ontgaan’. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl Captains Cocktail
 • De kapitein stelt tijdens de Captains Cocktail nog eenmaal het personeel voor...

Ontschepen

Het ontschepen na een weekje cruisen verloopt weer net zo ordelijk, zoals de hele week al is verlopen. Het personeel helpt iedereen en de bagage van boord, bussen en taxi's wachten en ieder gaat weer zijns weegs. De crew ook, die alweer over andere schepen is verdeeld, omdat kapitein Van der Donk lekker een aantal weken naar zijn Engelse huis en vrouw mag. 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl lounge
 • Nog even in de lounge wachten op het ontschepen...

Opgeruimd naar huis! 

Al met al een gemoedelijke ervaring, waarbij rust en ontzorgen door het uiterst voorkomende personeel voorop staat. Deze Baltic Sea-ervaring was er een voornamelijk voor Duitse gasten, die zo veel over dit ooit voor hen ook onbekendere deel van Duitsland konden ontdekken. Wil je het wat internationaler, ga dan voor een van de bekendere routes als Rijn, Moesel of Rhône bijvoorbeeld. Maar wil je even helemaal niks en je hoofd leegmaken, dan is zo'n riviercruise een uitstekend hulpmiddel! 

Cruise Duitsland Viva riviercruise Ron Peereboom Voller RonReizen.nl sunset
 • Nog een fraaie sunset...

Info

 • De cruises van Viva vind je op www.viva-cruises.com/en/

  Alle cruises zijn all inclusieve (ontbijt, lunch, diner, snacks, alle drankjes), er is gratis wifi en in je hut is tv, minibar en een comfortabel tweepersoonsbed en badkamer met douche. Fietsen (mits aan boord) kun je bij de receptie gratis boeken; de excursies boek je bij de cruise director en kosten geld. 

  De route van mijn Baltic Sea-cruise was: Stralsund > Greifswald/Wieck > Lauterbach (Rügen) > Peenemünde > Szczecin (Poland) > Swinemünde (Usedom) > Wolgast > Stralsund

Meer over