Kroatië Slavonië RonReizen.nl wetlands

KroatiëOntdek Slavonië!

Slavonië? Huh, waar ligt dat nou weer? In het meest noordoostelijke puntje van Kroatië, daar waar de grenzen met Hongarije, Servië en Bosnië worden bepaald door de drie grote rivieren Drava, Sava en Donau, ligt de prachtige regio Slavonië. Een gebied dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Een perfecte vakantiebestemming voor wie houdt van rust, ruimte en stilte.

Slavonië is een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring buiten de gebaande paden. De Euro Velo-fietsroute is een geweldige manier om de regio te verkennen en de vele bezienswaardigheden en attracties van Slavonië te ontdekken en voor wie niet van fietsen houdt kun je de route uiteraard ook met andere vervoersmiddelen afleggen. Maar wij belichten het hier aan de hand van de tweewieler! 

Kroatië Slavonië RonReizen.nl fietsen
 • Kroatië - en dus ook Slavonië - leent zich uitstekend voor prachtige fietstochten.

Vertrek bij charmante stad

Je begint de fietstocht in de stad Osijek, die aan de rivier Drava ligt. Osijek is een levendige stad met de vriendelijkheid van een dorp en kent een rijke geschiedenis en een indrukwekkende architectuur. Vanuit Osijek fiets je door het glooiende platteland van Slavonië langs rivieren en bossen. Onderweg rijd je langs verschillende charmante dorpjes en interessante bezienswaardigheden.

Kroatië Slavonië RonReizen.nl Osijek
 • Osijek, prachtige stad.

Prachtige natuur onderweg

Een van de hoogtepunten van de route is natuurreservaat Kopački Rit. Dit natuurgebied is een van de grootste wetlands van Europa. Kopački Rit is de thuisbasis van veel verschillende vogelsoorten en is een perfecte plek voor ontspanning in de vorm van vogelspotten, een mooie wandeling door de natuur, of om bijvoorbeeld een dagje te gaan vissen.

Kroatië Slavonië RonReizen.nl landschap
 • Mooie landschappen in Slavonië.

Veel historie in Vukovar

Een andere stad die je tijdens je fietstocht kunt bezoeken is Vukovar. Gelegen op de plek waar de rivieren Danube en Vuka elkaar ontmoeten, ligt het hart van de Kroatische onafhankelijkheid. Vukovar is een prachtig barok stadje dat het toneel was van de strijd tijdens de oorlog in de jaren negentig. Het heeft na die tijd de oude charme teruggekregen en heeft veel interessante bezienswaardigheden, waaronder de beroemde watertoren, het Vukovar Memorial Center en het Eltz kasteel.

Kroatië Slavonië RonReizen.nl watertoren
 • De beroemde watertoren van Vukovar.

Lekkere wijn en worst onderweg

Bezoek tijdens je vakantie ook zeker de middeleeuwse vestingstad Ilok, waar je kennismaakt met de wereldberoemde Traminer-wijn. In Baranja proef je de traditionele Slavonische keuken waarin de Kulen-worst het meest bekende product is. De menukaart bestaat verder uit veel stoofpotten, kruidige soepen en visgerechten. Međimurje staat bekend als de bloementuin van Kroatië en is leverancier van een aantal van de beste wijnen van het land. De regio werd onlangs als eerste van het land beloond met een Green Destination Award.

Kroatië Slavonië RonReizen.nl wijnvelden
 • Fietsen door prachtige glooiende wijnvelden.
Kroatië Slavonië RonReizen.nl worst
 • De bekende Kulen-worst.

Nog meer natuur op het end

Als laatste kan een bezoek aan natuurpark Papuk niet ontbreken in het reisschema. In dit natuurpark vind je eindeloze bossen, die zich uitstrekken zover het oog reikt. Het mooiste stukje van het park is het Jankovac-bos. In een sprookjesachtig dal hoog in de bergen zijn verschillende sprankelende beekjes omgeven door bloeiende weiden en dichte beukenbossen. 

Kroatië Slavonië RonReizen.nl Papuk
 • Het hoogste punt in het natuurpark Papuk.

Bijzondere berg

Het hoogtepunt ligt op de top van de berg: de Jankovac waterval. Er is ook een gelijknamige berghut, die door veel Kroatische bergbeklimmers wordt beschouwd als de mooiste en meest comfortabele van het land. Wat de berg verder zo bijzonder maakt, is de geologie. Je ziet er rotsen vanuit het Paleozoïcum tot aan de Quartaire periode. Kortom: Slavonië, zeker een ontdekking waard! 

Kroatië Slavonië RonReizen.nl waterval
 • Mooie watervallen in het park.

Info

 • Kroatië Slavonië RonReizen.nl Osijek
  Meer lezen over je vakantie naar Kroatië? Klik dan hier
Meer over