Nederlandse musea online

NederlandNederlandse musea online

Dat musea creatief en ondernemend zijn hoeven we je niet te vertellen. Ook in deze zeer uitzonderlijke tijden van het coronavirus ontstaan er allerlei mooie initiatieven, die ervoor zorgen dat musea - ondanks de sluiting tot en met minimaal 6 april 2020 - het echte 'goud' kunnen blijven delen.

Een gesloten Muiderslot betekent níét dat er niets te doen is. Je kunt het kasteel nu vanuit je eigen thuisquarantaine in verband met het coronavirus ontdekken.Hier kom je van alles te weten over de verhalen die schuilgaan achter de muren van het stoerste kasteel van Nederland. Elke week is er een opdracht. Zo kun je een tijdreis maken door de geschiedenis van het Muiderslot.

Muiderslot - RonReizen
  • Het schitterende Muiderslot is even niet te bezoeken, behave online!

De nautilusbeker

In Delft maakte men de eerste nautilusbekers van de Noordelijke Nederlanden. Alleen de adel kon het betalen. Voor gasten haalde men de beker tevoorschijn, als conversation piece. Voor 'Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800' - even uitgesteld - restaureerde Rosalijn van IJken deze beker. Zij vertelt erover digitaal bij Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft - RonReizen
  • Bekijk online de Nautilus-beker bij Museum Prinsenhof Delft.

Eigenzinnig & Extravagant

De tentoonstelling 'Mancini. Eigenzinng & extravagant' is gelukkig deels online te zien bij museum Mesdag in Den Haag. Zoals 'Zelfportret met strootje'. Mancini's schilderijen waren zó modern dat het Nederlandse publiek versteld stond. Hij verwerkte bijvoorbeeld glimmende stukjes glas en metaal in de verf. H.W. Mesdag herkende al vroeg zijn talent en kocht ±150 werken, die hij tentoonstelde of doorverkocht.

Museum Mesdag - RonReizen
  • Detail van de beroemde 360 graden schildering van Mesdag in het gelijknamige museum.

Schommelen in tijden van corona...

Hoe toepasselijk wil je het hebben? Een zilveren miniatuurbeeldje van een schommel met een meisje uit de collectie van het museum. Gemaakt tussen 1750-1800, maar universeel. Je ziet dat ze plezier heeft. Net als alle kinderen die nu niet naar school kunnen, maar gelukkig nog wel buiten mogen spelen in deze tijd van een coronapandemie. Houd de site en sociale media van museum Rotterdam in de gaten voor online activiteiten!

Museumkaart voor de musea

De stichting Museumkaart wil de musea graag een hart onder de riem steken en daarom posten zij elke dag berichten over hen op sociale media. Kijk mee op #onsechtegoud, #laatjeverrassen en #museaonline. Meer museale activiteiten online

Stichting Museumkaart is één van de organisaties in de culturele sector die zich gezamenlijk beraden over de consequenties door de maatregelen vanwege het coronavirus, met name die voor de Museumkaarthouders.

Meer over