
TsjechiëLow-budget door Tsjechië

Vanuit Kutná Hora zo in Praag
Zo stapten we vorig jaar voor ons reisprogramma op RTL 4 met de European Sleeper van Amsterdam naar Praag en met deze nachttrein, die ook tussenstops maakt in Berlijn en Dresden, spaar je natuurlijk meteen al een eerste hotelovernachting uit. Bert Kuizenga dook vervolgens Praag in en ontdekte dat de hoofdstad van Tsjechië een populaire bestemming is en blijft. Niet zo verwonderlijk dat hotels in het centrum flink aan de prijs kunnen zijn, zeker in het hoogseizoen. Maar wil je een stuk goedkoper uit zijn? Kijk dan eens naar accommodaties net buiten het oude centrum of zelfs buiten de stad. Steden als Beroun, Kutná Hora en Pardubice zijn prima alternatieven en binnen een uur met de trein of bus sta je alsnog in hartje Praag.

Kies voor openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Tsjechië is tip twee. Met de auto naar het centrum van Praag is een uitdaging. Veel files, relatief weinig parkeergarages in het centrum en de kosten zijn hoog. Gelukkig is het openbaar vervoer in Praag goed geregeld: pak de tram, metro of bus. Voor een dagkaart betaal je zo’n 5 euro (120 CZK). Een ander pluspunt is dat kinderen tot 15 jaar en 65-plussers gratis met het openbaar vervoer mogen reizen in Praag. Ook buiten de hoofdstad is het openbaar vervoer in Tsjechië betaalbaar. De treinverbindingen zijn uitstekend en brengen je comfortabel naar steden zoals Brno, Pilsen, Olomouc, Liberec en Karlovy Vary. Bovendien bieden busmaatschappijen als RegioJet en Flixbus aantrekkelijke reismogelijkheden tegen lage tarieven. Zo reis je met RegioJet al voor circa 9 euro van Praag naar het pittoreske Český Krumlov. Vanuit Brno vertrekt zelfs een directe Flixbus naar de luchthaven van Wenen.

Een boottocht voor 0.80 cent
Ook geinig in Praag is een boottocht over de Moldau. Deze tripjes kosten al snel 18 euro. Wil je de stad graag vanaf het water bekijken, maar de portemonnee sparen? Neem 1 van de pontjes. Voor 0.80 cent kun je al mee. Er zijn zes verschillende veerdiensten in Praag. Een leuke overtocht is van Smíchov naar Náplavka (Výtoň), waar je op zaterdag een gezellige boerenmarkt vindt.
Tip: Neem cash mee, want op de pont kun je niet pinnen.

Kies het dagmenu
In Tsjechië staat doorgaans warm eten op de lunchkaart. Doordeweeks bieden restaurants een 'denní menu' aan. Dit dagmenu bestaat uit soep, dan kies je tussen een paar hoofdgerechten en tot slot neem je een dessert. Die dagmenu’s zijn goedkoper dan a la carte eten. Gemiddeld kost een hoofdgerecht van zo’n dagmenu 8 euro. Het is ook een leuke manier om lokale gerechten te proeven.

Goedkope of gratis attracties
Voor kastelen, musea, kabelbanen, dierentuinen en andere attracties moet je in Tsjechië entreegeld betalen. In vergelijking met Nederland zijn de prijzen stuken goedkoper. Voor een bezoek aan de indrukwekkende dierentuin van Praag betaalt een volwassene slechts 13 euro. Voor datzelfde bedrag kun je mee met een rondleiding in kasteel Hluboká, een van de bekendste kastelen van het land. In Tsjechië kun je ook veel kasteelruïnes en kasteelparken gratis bezoeken, zoals de burcht Helfenburk in Noord-Bohemen en de ruïne Zubštejn. Ook enkele indrukwekkende kasteeltuinen zijn vrij toegankelijk, waaronder de Wallensteintuin in Praag en de tuinen van de kastelen Lednice en Valtice.

Gratis of met gids
Voor een mooie wandeling door natuurgebieden betaal je niets, tenzij je meer informatie wenst en een regionale gids inhuurt. Zoals wij vorig jaar juni deden in Decin, dit stadje is ook een tussenstop van de European Sleeper, waar RonReizen-presentator Ron Peereboom Voller uitstapte en door het Tsjechische deel van het Saksische gebergte wandelde. In het programma vertelde Ron daarover: “Het bijzondere aan de Tisa Rotsen, zoals ze worden genoemd, is dat ze ooit de bodem vormden van de oceaan. Na het droogvallen en de eeuwenlange erosie is er een waanzinnig gebied overgebleven van grillige rotspartijen, soms wel zeventig meter hoog, met nauwe doorgangetjes in de diepte en adembenemende uitzichten bovenop.”