Lissabon: tips van een local - RonReizen

PortugalLissabon: tips van een local (en een paar van ons)

Een stedentrip naar Lissabon: we hadden geen betere accommodatie dan A Window to Lisboa kunnen kiezen. Het was de perfecte uitvalsbasis om Lissabon te ontdekken. Niet in z’n minst door de eigenaar: António Meneses liet ons zijn stad ontdekken door zijn ogen. We delen een paar van zijn beste tips. En voegen meteen een paar tips van ons toe.

Overnachten in A Window to Lisboa II

Het appartement ligt in Bairro Alto, de uitgaanswijk van Lissabon. Het heeft twee slaapkamers, een badkamer met douche en een volledig uitgeruste keuken. A Window to Lisboa II is eenvoudig, maar schiet omhoog in onze waardering door de fantastische service van de eigenaar. António pikte ons gratis op van het vliegveld en nam een omweg naar het appartement om ons alvast een minitour door de stad te geven.

Welkom in Lissabon - RonReizen

  Tour door Lissabon

  Tijdens de minitour kregen we een spraakwaterval aan tips en tricks die onze oren deed klapperen. Maar, zo stelde António ons gerust, we hoefden niet mee te schrijven. Hij zou ons de tips sturen. In het appartement worden we op een krijtbord persoonlijk welkom geheten en liggen er twee Pastéis de Nata (lokale lekkernij) voor ons klaar. In de koelkast vinden we een pak sap en een fles groene wijn (gemaakt van jonge druiven). Een erg lekkere frisse wijn voor op warme dagen.

  Appartement in Lissabon boven de Ierse pub - RonReizen
  • Het appartement bevindt zich boven de Ierse pub.

  Ligging van het appartement

  De ligging van het appartement is perfect om Lissabon te voet te ontdekken. Het uitgaansgebied in Bairro Alto is een toplocatie, maar het nachtleven is erg rumoerig en duurt tot in de vroege uurtjes. En het appartement ligt er middenin. Toen ik de eerste ochtend naar buiten keek, twijfelde ik of er een bom was ontploft of dat ik op de dag na Koningsdag in Amsterdam was. Maar elke ochtend worden de straten weer piekfijn schoongemaakt. Dus vooral als je een feestbeest bent, of slechthorend, is het perfect. Ben je dat niet: neem oordopjes mee! António gaf op de terugweg naar het vliegveld (doet-ie ook!) wel aan dubbelglas te hebben besteld. En inmiddels heeft hij laten weten dat het appartement 100 procent is geïsoleerd met extra solide deuren voor de glazen balkondeuren. Dus als het goed is, kun je de oordopjes thuis laten.

  Ascencor da Gloria
  • De tram Ascensor da Gloria brengt je zonder pijn in je kuiten naar Bairro Alto.

  Handig: Ascencor da Gloria

  Bairro Alto ligt hoog en dat betekent een flinke klim als je teruggaat naar het appartement. Neem vanaf Praça dos Restauradores de Ascencor da Gloria. Deze oude tram brengt je in een paar minuutjes de steile heuvel van Baixa naar Bairro Alto op. Je bent er in anderhalve minuut.

  We zijn amper een minuut in het appartement en mijn telefoon pingelt een eind weg. Het zijn de tips van António. Van supermarkt en eetadresjes tot bezienswaardigheden in de binnenstad en in Belém. Inclusief de locaties via Google Maps.

  Antonió doet ook privé-tours, bijvoorbeeld naar Sintra. 

  Broodje Bifana - RonReizen
  • Het bij de locals beroemde broodje Bifana.
  Pastéis de Bacalhau - RonReizen
  • Snacktip: Pastéis de Bacalhau.

  Waar de locals eten

  O Trevo is een plek waar locals hun dagelijkse broodje eten. Voor zo’n 2 euro kopen ze hier tijdens hun lunchpauze een Bifana: een broodje met dunne plakjes gemarineerde ham.

  De beste Pastéis de Nata koop je volgens António bij Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata. Hij durft zelfs te zeggen dat ze lekkerder zijn dan de officiële Pastéis de Belém.

  Zie je ergens pastéis de bacalhau op de kaart staan? Bestellen maar, hoor! Het zijn heerlijke viskroketjes, dé snack van Lissabon.

  Restaurant Alfaia - RonReizen
  • Restaurant Alfaia.

  Restaurant Alfaia

  Op een steenworp afstand van het appartement vind je restaurant Alfaia. Omdat het steeds zo druk was als we langs liepen, hebben we gereserveerd. Ze brengen je in eerste instantie een assorti met appetizers waar je uit kunt kiezen. Maar die kun je ook afslaan en zelf van de kaart bestellen. We kregen ook een heerlijke vissoep van het huis. De gegrilde sardines zijn een aanrader en hier aten we ook het lokale gerecht Bacalhau à Brás, doen!

  Tasca do Chico - RonReizen
  • Fado in Tasca do Chico.

  Fado in Lissabon

  Aan tenten om fado te luisteren geen gebrek in Lissabon. Maar hoe voorkom je dat je in een toeristische tent terechtkomt, waar je diep in de buidel tast? António reserveerde een tafel voor ons in Tasca do Chico, een piepklein tapasrestaurant waar elk kwartier de deuren dichtgaan, het licht wordt gedimd en live pal naast de tafeltjes fado wordt gespeeld. Dat er alleen Portugezen in het restaurantje zitten, zegt een hoop. Waarschuwing: de Portugezen nemen hun muziek heel serieus, dus tijdens de optredens blijven de bezoekers muisstil. Omdat Tasca do Chico zo klein is en bekend onder de Portugezen, moet je echt reserveren!

  Lissabon - RonReizen
  • Wandelen door de stad.

  Ontbijten

  Wij hebben elke dag ontbeten bij Padaria do Bairro. Een bakkerij vlakbij het appartement. Ze hebben heerlijke zoete baksels in de vitrine liggen, maar ook een ontbijt met een lekker broodje, een groot glas versgeperste sinaasappelsap en een kop koffie voor maar €3,50.

  Trappen in Lissabon - RonReizen
  • Je komt een hoop trappen en steile hellingen tegen.

  Doen in Lissabon

  Doen in Lissabon? Veel te veel! Voor een weekendje zul je toch echt keuzes moeten maken. En vergeet niet de sfeer te proeven, want die is in Lissabon heel prettig. De mensen zijn superaardig, de omgeving prachtig, het eten lekker en het leven betaalbaar. We hebben heel veel in één dag gepropt, en dit zijn onze hoogtepunten.

  Het uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge
  • Het uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge.
  Castelo de Sao Jorge.
  • Castelo de Sao Jorge.
  Uitzicht op Ponte 25 de Abril over de Taag
  • Uitzicht op Ponte 25 de Abril over de Taag.

  Ons mooiste uitzicht: Castelo de Sao Jorge

  Aan uitzichtpunten geen gebrek in Lissabon. Met zeven heuvels is er altijd wel ergens een punt waar je een uitkijkje over de stad krijgt. Onze tip: Castelo de Sao Jorge! Je moet even klimmen, maar het is de moeite waard! Je kunt er lekker uitpuffen op een terrasje in de kasteeltuin, met uitzicht over de stad. Blijf even en bezichtig het kasteel.

  Carmoklooster in Lissabon - RonReizen
  • Het 'dak' van het Carmoklooster.

  Carmoklooster

  Het Carmoklooster is nu een ruïne van een klooster dat de aardbeving van 1755 in Lissabon niet zonder kleerscheuren heeft overleefd. Als je binnenkomt, lijkt het of je eerst door een tuin loopt, maar vroeger was dit een deel van het klooster. Het dak is verdwenen en je ziet alleen nog een geraamte ervan. Als je rechtdoor naar binnen loopt, vind je een klein museum.

  Torre de Belém
  • Torre de Belém.

  Belém

  Tram 15E brengt je vanaf hier naar Belém. Loop het station in om beneden (bij het metrostation) een tramkaartje te kopen uit de machine. Als je twee ritjes aanvinkt, dan kun je ook nog terug op hetzelfde kaartje. Op elke website wordt Torre de Belém aangeraden, maar wij vonden het een beetje tegenvallen. Het is zeker leuk om te bezichtigen, maar als je weinig tijd hebt, hoef je er van ons niet per se ín te gaan.

  Pastéis de Belém in Lissabon - RonReizen
  • In de rij voor de beroemde lekkernij Pastéis de Belém.

  Pastéis de Belém

  Beter ga je in één streep naar Pastéis de Belém voor de lokale lekkernij. Heb je in het centrum al een Pastéis de Nata geproefd? Het is hetzelfde, maar dan lekkerder. Alleen hier mogen ze het gebakje Pastéis de Belém noemen, dus alleen dit is de enige echte. En deze vonden wij ook echt beter, omdat hij knapperiger is. Hou je hand eronder, want zodra je een hap neemt, valt het bladerdeeg in duizend stukken op je schoot.

  Monsteiro dos Jerónimos
  • Monsteiro dos Jerónimos.

  Monsteiro dos Jerónimos

  Wij werden blij verrast toen we in Belém uit de tram stapten. Monsteiro dos Jerónimos staat me daar toch een partijtje parmantig te staan. Als een magneet werden we ernaartoe getrokken. Van buiten is het klooster een plaatje en van binnen kijk je ook echt je ogen uit. Wat een architectuur! Niet voor niets zien we hier een dozijn bruidjes om de beurt naar binnen gaan om hun bruidegom het ja-woord te geven.

  Lissabon - RonReizen

   Hoe lang blijf je in Lissabon?

   Ook als je niets met onze tips doet, zul je een fantastisch weekend hebben, want alleen al door deze stad lopen, is eigenlijk al genoeg. Let vooral op de tegeltjes en kleuren van de gebouwen. Wat wel echt een aanrader is: ga wat langer dan een weekend! Wij hebben alles in twee dagen gepropt en dat is wel te doen, maar je hebt weinig ruimte om echt even stil te staan om te genieten en de sfeer te proeven. Naar mijn idee zijn vijf volle dagen ideaal: drie dagen stad, dagje strand en een dagje naar het sprookjesachtige Sintra. Dat doen wij de volgende keer. Want Lissabon staat vanaf nu in onze stedentrip top 3!

   Lees ook:

   8 leuke tips voor je kennismaking met Lissabon

   Meer over