Gouda

NederlandDe 5 leukste natte uitjes in Gouda

Kaas, stroopwafels, brocante… Zo kennen we Gouda, die prachtige stad in Zuid-Holland. Maar zoals zo veel Hollandse steden, is er ook veel water in de stad. Van mij krijg je hier vijf leuke ’natte’ uitjes om je bezoek aan Gouda compleet te maken.

Terras aan het water

Grachtjes, ook Gouda heeft ze. En zodra de zon zich van haar warme kant laat zien zoeken we graag de waterkant op. Ga eens naar De Kleischuur met terras aan het water en gezonde bio-lunches. Crèperie Anne de Bretagne heeft een heel klein terrasje aan het water, maar daarom niet minder leuk. Wil je het wat sjieker dan ‘vlei je jezelf neder’ bij de historische Visbanken in het centrum, waar de koks van de restaurants Brunel en Kamphuisen je culinair zullen verwennen. Natuurlijk heeft ook Gouda inmiddels een stadsstrand: daar vind je restaurant Rederij de Vrijheid.

Terras aan het water

  Het water op

  Verkoeling aan het water, verkoeling óp het water! Stap aan boord van de oud-Hollandse trekschuit Jan Salie van Rederij de IJsel en vaar mee op een verkoelende grachtentocht. De schippers vertellen bijzondere verhalen en je leert over de geschiedenis van Gouda. Zelf het water op? Verken dan al suppend de grachten van de beroemde kaasstad. Vanaf vijf personen verken je in een groep al peddelend het water en de historische gebouwen.

  Historische fietsroute

  Nog niet genoeg actie gehad? Neem dan je fiets mee of huur er een en verken de fietsroute die voert langs historische waterwegen in en rondom Gouda. De stad is je beginpunt, maar je pedaleert langs o.a. de Hollandsche IJssel en de Lek naar ondermeer vestingstadje Nieuwpoort en zilverstad Schoonhoven. Dit alles voert je door het polderlandschap van de Krimpenerwaard waarbij je de Oude Hollandse Waterlinie ontdekt.

  Fietsen in Gouda

   Biertje?

   Oke, tijd om uit te rusten. Als het kan met een lekker drankje en een hapje. Door het relatief schone water en de uitstekende ligging aan diverse vaarroutes groeide Gouda ooit uit tot dé bierstad van ons land. Maar liefst 200 brouwerijen ontstonden er in de vijftiende eeuw. Niet alleen de Goudse kaas, maar ook het Goudse bier ging de hele wereld over als proviand op de schepen. Deze bierhistorie vind je terug bij stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw, bierwinkel Den Gouden Aar en tal van biercafés in de stad (bijv. de Goudse Eend, BarBier, Museumhavencafé ’t IJsselhuis).

   Tot slot

   Heb je zelf een boot, vaar dan vooral eens Gouda in. Er zijn meer dan 200 aanlegplaatsen in de historische binnenstad! En voor de agenda van volgend jaar: noteer dan zeker ook de Museumhavendagen die medio juni zullen plaatsvinden met tal van historische schepen, demonstraties van oude ambachten, shantykoren en meer.

   Meer over