Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen

LuxemburgHeerlijk ontspannen fietsen in Luxemburg

Luxemburg spant zich enorm in om het fietstoerisme nog aantrekkelijker te maken. Er komen steeds meer nieuwe fietsroutes bij en de fiets meenemen in de trein is gratis! Move we Carry vervoert je bagage alvast naar het volgende overnachtingadres. RonReizens fietsgoeroe Bert Sitters gaat samen met andere fietsers op verkenning met Monique Goldschmit, voorzitter van de Luxemburgse Fietsersbond ProVelo.

Luxemburg is een klein landje: op maat voor de fiets, maar je waant je onderweg in Zwitserland en Toscane. Op onze eerste fietsbewegingen in de hoofdstad wordt het ons al duidelijk: de stad is veranderd. Brede autostroken zijn versmald en er zijn nu fietspaden. Bij het station lijken de werkzaamheden net afgerond. Voetgangers moeten nog wennen aan de fietsers. Een glimmende tram zoeft over het Adophe-viaduct tussen de stationswijk en de oude stad. Onder het wegdek van dit monumentale viaduct hangt een riant fietspad.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen
 • Veel nieuwe fietspaden in Luxemburg, waar de voetgangers duidelijk nog aan moeten wennen...

Hoog en laag

De hogere delen van de stad worden doorsneden door de diepe valleien van de Pétrusse en de Alzette. Langs het water van de Alzette slingert zich de benedenstad, met leuke fietspaden langs de knusse huisjes. Vooral Luxemburg-Clausen is nu een trendy wijk met intieme drink- en eetgelegenheden. Vanaf het fietspad langs de rivier krijgen we een prachtige blik op de hoger gelegen delen van de stad. Links liggen de kazematten van Vauban met de dreigende schietgaten en er boven de kathedraal. Aan de rechterzijde kijken we uit op de futuristische hoogbouw van de Europese wijk. De lift in de rotswand bij Grund brengt ons met fiets en al naar boven midden in het oude centrum.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen de stad
 • Zicht op het hoger gelegen deel van Luxemburg stad.

Luxemburg: knus, schoon en kneuterig

Statig doet de erewacht zijn passen voor het werkpaleis van de Groothertog. Het heeft iets knus. Het lijkt te passen bij de Luxemburgse motto: Mir wölle bleiwe wat mir sin (wij willen blijven wat wij zijn). Meer dan 45% van de bevolking komt oorspronkelijk uit het buitenland. Bijna het gehele landje is grensgebied. Massa’s Belgen, Duitsers en Fransen komen vanuit hun land dagelijks over de vloer om inkopen te doen, benzine te tanken, maar ook om te werken. Dankzij de massale inkomsten van hun benzine- en alcoholtaks zijn de overige belastingen laag. Toch heeft Luxemburg het geheel eigen karakter weten te behouden. De huizen zijn keurig en kneuterig en de straten zijn schoon: een soort operettedecor.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen stad
 • Kneuterig en schoon; Bert leek het wel een operettedecor...

Lange geschiedenis

Monique Goldschmit neemt ons mee op de UNESCO-fietsroute van nog geen tien kilometer die voert om de oude stad langs belangrijke monumenten. Vol trots vertelt Monique honderd uit over haar stad met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Luxemburg kende een groot aan belegeringen en de diverse bezetters lieten hun sporen na. Er zijn flinke stukken van het Groothertogdom afgesnoept, maar Luxemburg is nog altijd een zelfstandig land.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen gids Monique
 • Gids Monique vertelde onderuit onderweg over haar stad en land.

Imponerend uitzicht

Het riviertje de Alzette kronkelt zich als een slang door de diepgelegen de benedenstad, maar het dal van het zijriviertje de Pétrusse is vooral park. We hebben totaal geen idee dat boven ons op de hellingen zich een grotere stad bevindt. Indrukwekkend is dat we nu diep onder de grote viaducten doorfietsen. Nog meer imponerend is de transparante lift van Pfaffenthal met tijdens de rit een schitterende uitzicht. Boven rusten we uit in het stadspark van de stad, waar ooit ook verdedigingswerken waren. 

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Alzette
 • De Alzette slingert zich door het dal.

Bijzondere overnachtingen

 • Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen overnachten

  Ecolodges Péitche Laur in Usselange: leuke paddenstoelvormige huisjes in het groen aan het water van de rivier, maar wel centraal in het dorp aan de voet van de middeleeuwse toren. Geheel nieuw opgezet. Bij de huisjes is een brasserie. Péitche Lauer staat voor gastvrijheid, ontspanning en lekker eten met vooral streekproducten. 

  Green and Breakfast in Niederpallen, bij de Eurovelo 5. Murielle en Ady zijn al 34 jaar getrouwd. Beiden hadden een totaal andere maatschappelijke carrière, voordat zij een paar jaar geleden aan hun wensdroom begonnen. Ady reisde als projectmanager industriële bouw over de hele wereld. Murielle ontwierp keukens. Ady’s ouders runden een B&B en dat is blijven hangen. De keuken is speciaal. Ady nam de ervaringen van zijn reizen mee. Muriel deed opleidingen in kookkunst. Green and Breakfast biedt persoonlijke sfeer, maar dan wel geheel eigentijds. Iedere kamer ademt de sfeer van een ander deel van de wereld uit. Bijzonder is de jacuzzi op het dak. Laten we het omschrijven als Mir wölle bleiwe wat mir sin nieuwe stijl. 

  Bed &Bike Luxemburg kent een kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke overnachtingadressen. Hotels, pensions, jeugdherbergen en campings voeren dit label. 

  Campings Luxemburg kent een vrij dicht net van keurige campings. Het land kent gemeentecampings, maar ook opmerkelijk vaak terreinen met Nederlandse uitbaters. Zie op Google Maps.

Alles Europees...

De ruime opgezette wijk Kirchberg is de nieuwe stad met de gebouwen van de Europese Unie. Monique laat ons de riante optrekjes zien van onder andere het Europees Gerechtshof, de Europese Rekenkamer en het secretariaat van het Europese Parlement. Het Europese Parlement zetelt zelf in Brussel, maar regelmatig verplaatst het gehele gezelschap zich samen met notulisten en tolken naar Luxemburg en Straatsburg. Er rijdt dan een speciale trein om de hoeveelheid aan documenten te verplaatsen. Oude verdragen bepalen dat nu eenmaal.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen kazematten
 • De kazematten is een blikvanger in de hoofdstad.

De stad uit

Na Kirchberg rollen onze banden midden in de rust van de natuur op de fietsroute PC2. Dit is het tracé van voormalige stoomtreintje Charly, dat van 1904 tot 1954 tufte tussen de hoofdstad en Echternach. Vooral in de oorlog was dit spoortje van grote betekenis. Benzine was er alleen voor de Duitse bezetter, maar kolen had Luxemburg genoeg. Oudere Luxemburgers denken nog altijd met weemoed aan hun Charly. Op diverse plaatsen staan herinneringen en oude stationsgebouwen. Het dorpscafé van Gonderange heet nog altijd Op de Gare. Het is zondagmorgen en het terras zit vol met mannen aan het bier. Boven op een heuveltop prijkt een gedenkwaardige zendmast. De kraamkamer van RTL, die vanuit deze mast programma’s uitstraalde naar tal van landen.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Charly
 • Het fietspad Charly.
Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Charly
 • De herinnering aan Charly kom je regelmatig tegen.

Het 'wilde westen'

We stappen over van de PC2 naar de PC5 naar het Mullertal: het Klein-Zwitserland van Luxemburg. De grillige rotswanden pal langs het fietspad lijken ons kwaadaardig aan te staren. Op een avontuurlijk pad midden tussen de groene woudreuzen wijzen duidelijke en gloednieuwe bordjes ons de weg. Verdwalen zoals Hans en Grietje lijkt onmogelijk. Via de PC12 maken we een doorsteek naar Guttland: het wilde westen van Luxemburg, waar het toerisme nog in ontwikkeling is. Toch waren de Romeinen hier al. In Vichten lopen we over Romeinse mozaïeken.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen
 • Grillige rotsformaties tijdens het fietsen.
Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen bos
 • Heerlijk fietsen door de prachtige bossen.

Alles over fietsen in Luxemburg

 • Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen

  Fietsnet Luxemburg biedt 600 kilometer aan toeristische fietsroutes. Dat is best veel voor een klein landje, maar het net wordt de komende jaren ook nog eens uitgebreid naar 900 kilometer. Alle routes hebben een nummer met daarvoor PC (piste cyclable) en zijn bewegwijzerd. De bewegwijzering is onlangs geheel vernieuwd. Je kunt de bordjes niet missen. Diverse routes zijn langs rivieren of op voormalige. spoorbanen met gering stijgingspercentage. Een e-bike maakt het ook mogelijk om zelfs zwaardere klimtrajecten te doen. Zie hier een overzicht van de fietsroutes.

  Er zijn twee handige fietskaarten: Luxemburg Noord en Luxemburg Zuid https://provelo.lu/velokaart/home_d.html

  Diverse regio’s hebben eigen fietskaarten met zeer veel informatie. Ga hiervoor naar een plaatselijke toeristeninformatie. 

  Move we carry vervoert bagage van jouw overnachtingsplaats naar het volgende adres. Je hangt jouw label aan je bagage en plaatst deze bij de receptie. Als je aankomt staat je bagage al op je te wachten.

  UNESCO fietsroute in de hoofdstad: www.visitluxembourg.com/en/place/cycling/unesco-bike-tour

  Nationale fietspaden van Luxemburg: www.visitluxembourg.com/nl/te-doen/natuur-tochten/fietspaden-suggesties/nationale-fietspaden

Veel info onderweg

Het glooiende land schotelt ons unieke vergezichten voor. In de verte ontwaren we de contouren van de stad Luxemburg. De wolkenformaties doen de rest. Kleurrijke panelen langs het fietspad geven ons informatie over de geschiedenis van dit afgelegen deel van het Groothertogdom. Foto’s uit het verleden staan op de juiste plek in het heden. De middeleeuwse verdedigingstoren van Useldange roept bij ons associaties op met San Gimignano in Toscane.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen
 • Veel info onderweg...
Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Useldange
 • De toren van Useldange.

Schattig dorpje

Het nietige dorpje Niederpallen had een eigen station. Het piepkleine gebouwtje lijkt kenmerkend voor het poppenhuis Luxemburg. Uit het kraantje komt nog altijd drinkwater. Op een spoor pronkt een treintje uit het verleden. Op het andere spoor loopt nu de langeafstandsfietsroute EuroVélo 5, die het Britse Canterbury met Italië moet gaan verbinden.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen station
 • Wat een schattig stationnetje.

Over het spoor

We volgen deze route voor een stukje. Het station van Noerdange is nu een museum. We schrikken als we door het loket kijken. Is daar een spoorwegbeambte achterbleven achter zijn bureau? Het blijkt een levensechte pop te zijn. Treintje spelen blijft leuk. Vooral als een donker oog van een tunnel voor ons opdoemt. Op tijd floept echter het licht aan. 

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen tunnel
 • Uit de tunnel; gelukkig was er licht.

Luxemburg op de fiets is top

In Kleinbetttingen stappen we met onze fietsen in de trein naar de hoofdstad, om ook de fiets mee in de trein te proeven. We nemen afscheid van Monique en kijken voldaan terug op onze mini-fietstrip. Luxemburg op de fiets is een aanbeveling.

Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Fiets trein
 • De fiets mee op de trein; op de deuren staat waar je moet instappen.

Algemene info Luxemburg

 • Luxemburg Fietsen Bert Sitters RonReizen Luxemburg stad

  De stad Luxemburg ligt op 375 kilometer van Utrecht. Het land is per trein bereikbaar via Brussel of Maastricht en Luik. Fietsen kunnen mee met een internationaal treinkaartje www.nsinternational.nl

  In Luxemburg zelf is het openbaar vervoer gratis in de tweede klas. Ook het vervoer van fietsen kost niets. Een groot fietspictogram in een groen vlak geeft duidelijk aan waar de fietsdeuren zijn.

  Algemene informatie in het Nederlands: www.visitluxembourg.com/nl

Meer over