Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

ThailandFietsen in de groene long van Bangkok

In Bangkok leven vele miljoenen mensen op elkaar gepakt. Het verkeer is intensief. De kwaliteit van de lucht in Bangkok niet altijd zonder problemen. Gelukkig kent de miljoenenstad een groene long die zorgt dat ook schone lucht over de stad wordt gepompt. Bang Kachao is bijna geheel ingesloten door de Chao Phraya Rivier: een unieke groene oase in het midden van de volgebouwde stad. Een labyrint van kleine weggetjes en intieme paadjes. Ideaal voor een fietstocht. Bert Sitters ging op pad met Thailand Biking.

Het is even oppassen langs de drukke verkeersader Rama III, maar ons koppel gidsen, Bazz en Lek, loodst ons slim naar het veerpontje naast de futuristische Bhumibol-brug die de stadsrivier Chao Phraya maar liefst twee keer overspant. Het verkeer op het spaghettiwerk krioelt op bijna 50 meter boven ons.

Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Bhumibol-brug
 • Hoog torent de Bhumibol-brug boven de rivier.
Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl snelwegen
 • Een spaghettiwerk aan verkeerswegen hoog boven je hoofd...

In een andere wereld

Als we de pont afrijden aan de overkant, ervaren we een wereld van verschil. Weg is de hectiek. Het lijkt of we in een klap midden in de diepe binnenlanden van Thailand zijn. De lucht is fris en de vogels zingen er op los. Geheimzinnige kreken liggen verborgen tussen wanden van bamboe. 

Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl pont
 • Uitzicht op de rivier vanaf de pont.

Over het erf...

Het levenstempo is hier laag en de huisjes onder de bananenplanten zijn dun bezaaid. Hier is nog genoeg ruimte. Op diverse plaatsen gaat ons pad over een erf. We krijgen een indringend beeld van het dagelijkse leven. De bewoners begroeten ons vol enthousiasme. 

Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl erf bewoner
 • Soms ga je over het erf van een bewoner.

Eiland of schiereiland?

 • Bang Kachao was oorspronkelijk een schiereiland in een meander van de Chao Praya Rivier. Om 18 kilometer bocht van de rivier af te snijden is al vele eeuwen geleden door de flessenhals het 600 meter lange Lat Pho kanaal gegraven. De afsnijding was zo smal, dat alleen kleine bootjes er door konden.
Thans heeft het kanaal een andere functie. Bangkok heeft een liefde-haat relatie met het water. De Chao Phraya Rivier is een levensader, maar na langdurige regenval heeft Bangkok vaak te kampen met wateroverlast. 
Na een grote overstroming in 1995 greep de geliefde Koning Bhumibol in en gaf de aanzet tot verbreding van het Lat Pho kanaal, voorzien van een imposante dam. Dit alles om bij overvloed het water sneller naar de zee te geleiden. 
Projectontwikkelaars stonden in de rij om op Bang Kachao vol te bouwen. Natuurliefhebber Koning Bhumibol stak hier persoonlijk een stokje voor. Dankzij deze vorst hebben fietsliefhebbers nu de keuze uit 128 kilometer aan weggetjes en paden in het overdadig groen.
 Als eerbewijs dragen de bruggen de naam van de in 2016 overleden koning. 

Fietsen over de wetlands

Onze banden rollen soms over asfaltweggetjes, maar ook vaak op betonnen paadjes op palen boven de wetlands. We kijken uit over mangobomen- en bananenplantages. Slechts een enkele keer is het wegdek zo slecht dat we even moeten lopen naast onze fietsen. We krijgen er echter veel voor terug, zoals het gevoel midden in een te oerwoud te zitten.

Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl pad boven wetland
 • Verhoogde paden boven de wetlands.
Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl asfaltweg
 • Soms is er asfalt...

Dierenwereld in de stad

Een uit de kluiten gewassen varaan kruist vanuit niets ons pad. “Geen pobleem“, geeft Bazz aan. In de vijver springen vissen boven het water uit. Elektrischblauwe ijsvogels en drongo's met hun uitgebreide staartversierselen laten zich horen en zien. 
Een enkele keer zien we de wolkenkrabbers boven de zee van groen uitsteken, als signaal dat we ons dicht bij de stad bevinden. 

Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl afstappen
 • Een avontuurlijke rit dwars door de groene long...

Overnachten

 • Overnachtingstips op Bang Kachao


  Het eiland is gemakkelijk vanuit Bangkok te bereiden, maar overnachten op Bang Kachao is een ervaring apart. 


  Lilliput Riverside Bang Kachao

  
Leuk, kleinschalig driesterren-hotel. Moderne kamers met sfeer en alle comfort. Op een droomplekje aan de rivier. Slapen in een totaal ander Bangkok. Weg van het jachtige leven. Lieve en behulpzame mensen. Het ontbijt is verrukkelijk. De eigenaar kan ook een smakelijk avondmaal verzorgen. Naast het hotel is ook een restaurant. Eveneens aan de rivier. 


  Mr Bee Homestay

  Prachtig driesterrenhotel in traditionele Thaise stijl met veel teakhout en glimmende houten vloeren. Rustig gelegen midden in het groen. Geweldige atmosfeer. Eenvoudig ontbijt, maar met gebakken eitjes. De receptie is zeer behulpzaam. Om de hoek is een buurtcafé met live muziek. Daar wordt ’s avonds vlees gegrild. Op een steenworpafstand bij de Bang Nam Phueng Floating Market.


Ganesha, de god met het olifantenhoofd

Ook al zijn we in het midden van nergens; tempels horen erbij. Het lijkt alsof de natuur afgebrokkelde gebedshuizen langzaam terug pakt. 
Het is niet alleen Boeddha die de klok slaat in Thailand. Midden op Bang Kachao knijpen we in de remmen voor een prominent beeld van Ganesha, de god met het olifantenhoofd.


Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl tempel
 • Een tempel...

  Beschermer van reizigers

  Ganesha is de god van de wijsheid, maar de ook de beschermer van de reizigers. Deze god komt uit het hindoeïsme. Volgens de overlevering zou Ganesha onthoofd zijn door zijn vader Shiva, die dacht aan een indringer en niet wist dat Ganesha zijn zoon was. Zijn geschrokken moeder vertelde het. Shiva gaf opdracht om Ganesha tot leven te brengen met het hoofd van een levend wezen dat als eerste in de buurt kwam. Er kwam net een olifant om de hoek.

  Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Ganesha

   Fietsen door een prachtig park

   De natuur kent een hoogtepunt in het Si Nakhon Khuen Khan Park. Een deel lijkt meer op een natuurlijke jungle met een rijk ecosysteem. Een ander stuk park heeft speelse waterpartijen, sierlijke bruggetjes en romantische paviljoentjes. Een uitgelezen plek voor huwelijksfoto.

   Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl park

    Verborgen markt

    De naam boven de poort van de Bang Nam Phueng Floating Market roept andere verwachting op. De koopwaren worden niet aangeboden vanaf bootjes op het water, maar vanaf een complex aan de kade. De markt is echter een bezoek zeker waard. De bijnaam is 'verborgen markt', omdat westerse toeristen deze plek nog niet massaal ontdekt hebben. In de kramen tref je een ruime selectie fruit van eigen bodem, bootnoedels, handgeweven manden en keramiek. 

    Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl markt
    • De 'verborgen markt'.

    Alles is te koop

    De aangeboden planten van het eiland genieten grote belangstelling. Daarnaast wordt kippen, geiten en hondjes te koop aan geboden. Gids Lek beveelt ons honing aan. De wilde bloemen van Bang Kachao zorgen voor een aangenaam aroma. 
De honing wordt ook verwerkt in allerlei lekkernijen die uitstekend smaken bij de koffie of een sapje op een van de vele provisorische terrasje aan het water. Voor Thaise gezinnen is dit een uitje.

    Offeren in de tempel

    Een Thaise uitstapje kan niet zonder een bezoek aan de tempel naast de markt voor een gebed en een offergave. Ook wij betreden met onze gidsen de tempel. Uiteraard met respect. 
In het lokale Thai boxing schooltje kunnen ook de deelnemers aan onze fietstocht hun box-vaardigheden testen. Het project is opgezet om jochies van de straat te houden. 
Na afloop praten we nog wat na met de Nederlandse organisator André Breuer (zie kader Colors of Bangkok) over alle ervaringen van deze morgen, die ons als een film zijn gepasseerd. 

    Lees meer: 

    nog veel meer prachtige fietsverhalen van Bert Sitters vind je hier!

    Thailand Bangkok fietsen Bert Sitters RonReizen.nl tempel
    • Een moment voor bezinning...

    Colors of Bangkok

    • De georganiseerde fietstocht op Bang Kachao staat op het programma van Bangkok Biking van de Nederlander André Breuer. André is ervaren in het toerisme in Thailand. Zijn bedrijf ziet er goed verzorgd uit. Dit geldt ook voor de fietsen. De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers. Twee gidsen begeleiden de groep.
De tochten vertrekken vanaf de vestiging van Bangkok Biking aan de Rama lll Road, bij de markante Bhumibol-brug. 


     Ga voor meer informatie over de fietstocht naar: https://thailandbiking.com/

    Meer over