In deze landen wordt de snor met trots gedragen.

Dat zit wel snor: 4 landen waar de snor hoogtij viert

Hoewel de snor rond de millenniumwisseling meer en meer uit het straatbeeld verdween, maakt-ie sinds een aantal jaar weer zijn opmars. Mannelijk, sexy of gewoon mooi: je kunt ‘m om genoeg redenen laten staan. Tom Selleck, Burt Reynolds en Charlie Chaplin deden de knevel op tv eer aan. Meer inspiratie nodig? Bezoek dan één van de volgende plekken.
Antwerpen België

  Antwerpen

  Het World Beard and Moustache Championship vindt in 2019 dichtbij huis plaats. Onze zuiderburen zijn vanuit Antwerpen de hosts van dit baard- en snorrijke evenement. In maar liefst achttien categorieën - waaronder Hungarian moustache, Goatee natural en Musketeer - worden de mooiste snorren en baarden van de wereld gekozen. Grote kans dat je hier met je ragfijne baard niet direct opvalt, maar het biedt natuurlijk genoeg inspiratie voor de komende jaren. En vergeet niet: in Antwerpen kun je terecht voor cultuur, architectuur, mode, gastronomie en shopping. Amai! 


  Istanbul Turkije

   Turkije

   In Turkije is de snor niet alleen symbool van kracht, eer en wijsheid, maar droegen mannen vroeger eveneens hun politieke voorkeur ermee uit. Snorren met een boodschap dus. Een flinke Stalin-achtige borstel onder de neus, met haren die over de bovenlip heen hangen, duidden vaak op een ouderwets links-type. Tegenhanger (letterlijk) was de rechts-nationalistische snor, de ülkücü. Een druipsnor, waarvan de punten langs de mondhoeken naar beneden hangen. En zelfs een gladgeschoren bovenlip heeft betekenis. Vader des vaderlands Atatürk schoor zijn snor af toen hij president werd. In het leger en het staatsapparaat was de snor eveneens lang taboe. In Istanbul ligt het percentage behaarde bovenlip nog steeds hoger dan in de gemiddelde metropool en kun je er bovendien terecht voor indrukwekkende architectuur, geurrijke gastronomie en de authentieke waterpijp. 


   Colombia

    Colombia

    Op zijn eerste mugshot was het niet meer dan een woeste stoppel, maar in de jaren erna ontwikkelde drugsbaron Pablo Escobar een imponerende, zwarte snor die hem tot op de dag van vandaag karakteriseert. Jouw exemplaar voor de eerstvolgende editie van carnaval kun je online gewoon bestellen. Colombia is vandaag de dag gelukkig veel meer dan cocaïne, kartels en oorlog. Uitgestrekte stranden, weelderige natuur en hippe steden domineren het landschap. Net als de snor, overigens. Laat hem dus gerust staan als je het vliegtuig richting Zuid-Amerika pakt.


    Texas Verenigde Staten

     Texas

     In de staat Alabama is het verboden om in de kerk een snor te dragen die de lachlust kan opwekken. In Texas niks van dat. Sterker nog, everything is bigger in Texas. Het was zelfs de thuisbasis voor het World Beard and Moustache Championship van 2017. De omvang van de staat nodigt uit tot rondreizen. Neem de tijd, begin met een kale bovenlip en finish met een Texaanse mat onder je neus.