De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
de chefs

OostenrijkCulinaire Jakobsweg: wandelen naar sterreneten in de bergen

Ischgl is een populaire wintersportplek. Maar ook in de zomer is het een hotspot. Vooral als je van goed eten én stevige wandelingen houdt.

Wie binnenkort z’n wandelschoenen aantrekt om deze zomer de Paznaun-regio in Tirol, Oostenrijk te gaan verkennen, hoeft ’s ochtends geen lunchpakketje samen te stellen. Van juli tot en met september vindt namelijk voor de elfde keer de Culinaire Jakobsweg plaats in Ischgl (1.376 m). 

Gerecht
 • Een proeffeestje hoog in de bergen: de Culinaire Jakobsweg.

Sterreneten in berghutten

Dat houdt in dat vijf internationale chef-koks hun favoriete gerechten bereiden op basis van streekproducten met lokale ingrediënten. Dit doen ze op grote hoogte in vijf berghutten onder leiding van ‘Chef van de eeuw’ Eckart Witzigmann. Het is letterlijk eten op niveau dus. De recepten die de sterrenkoks bedenken, worden overgedragen aan de eigenaren van de berghutten en zij serveren deze culinaire hoogstandjes het hele zomerseizoen (sowieso tot midden september).

One Inn
 • Tijdens ONE Inn op 18 augustus kun je alle chefs aan het werk zien.

Fijn geprijsd

Uiteraard hebben de gerechten de smaken van de chef-kok, maar de porties en prijzen zijn dan weer zoals je ze bij een berghut kunt verwachten. De prijs is zo’n € 15,- per gerecht en qua grootte kun je prima je buik vol eten. In ieder geval tot je de volgende berghut bezoekt.

Gerecht
 • Het gerecht van Kokmeijer: Wagyu short rib met sjalotten, gezouten citroen, Trappeursaus en linzen is om je vingers bij af te likken.

Culinair wandelen

De wandelroutes door het gebied leiden je dus naar de diverse berghutten. Culinair genieten en wandelen worden zo op een uitstekende manier gecombineerd. De hutten waar de koks koken, zijn de Jamtallhütte in Galtür, de Almstüberl in Kappl, de Heidelberger Hütte en Freidrichschafener Hütte in Ischgl en de Ascher Hütte in See.

Gerechten
 • Sterrengerechten in Alpenhutten.

Fietstip!

 • Dat kan ook! Alle hutten zijn goed bereikbaar met een gewone of elektrische mountainbike. Als je geen fiets bij je hebt, of je wil liever een e-mountainbike gebruiken in plaats van je eigen fiets, dan kun je er eentje huren in Galtür, Ischgl, Kappl of See.

Nederlandse sterrenchef

In deze laatste hut zwaait de Nederlandse sterrenkok Onno Kokmeijer van Restaurant Ciel Bleu het scepter. Zijn heerlijke recept met Wagyu short rib met sjalotten, gezouten citroen, Trappeursaus en linzen wordt hier bereid. Om je vingers bij af te likken, weten we uit eigen ervaring.

Chefkok
 • Onno Kokmeijer druk bezig met de bereiding van zijn gerecht.
Gerecht
 • Het gerecht van Kokmeijer: Wagyu short rib met sjalotten, gezouten citroen, Trappeursaus en linzen is om je vingers bij af te likken.
Het is letterlijk eten op niveau!

Elke dag een andere wandeling

Het culinaire gedeelte staat onder leiding van Martin Sieberer, de sterrenchef van Hotel Trofana (5* Superior). Een avonddiner bij dit hotel is overigens ook zeer aan te raden (en vanaf het hotel waar wij zaten, Hotel Fliana, was het loopje erheen geen wandeling te noemen, dus niet voor elke maaltijd in Tirol hoef je kilometers af te leggen). Wat betreft de routes naar de berghutten kun je elke dag naar een andere hut lopen of twee hutten op een dag aandoen. Meer zou theoretisch gezien ook kunnen, maar dat is wellicht voor de gevorderde wandelaar. 

Gerecht
 • Eén van de gerechten die we tijdens ons diner in Hotel Trofana kregen opgediend. Alles zag er zo mooi uit. Bijna zonde om op te eten!
Rons tipRons tip

Het luxe oord Ischgl in Tirol staat al jaren bekend om zijn uitstekende piste-condities, gastronomie en de gezellige en uitgebreide après-ski-mogelijkheden. Als je dan toch het actieve combineert met het culinaire, is het handig om te weten dat er – buiten de Culinaire Jakobsweg om – maar liefst vier bekroonde restaurants te vinden zijn in Ischgl: The Castle Herrenstube Schlosshotel Romantica, de Paznauner Stube in Trofana Royal, de Stüva bij Yscla en het Ristorante Toscana. Tip: misschien wel even reserveren als je nog in Nederland bent, zodat je verzekerd bent van een plekje. 

Twee uur naar de Heidelberger Hütte

Over het culinaire gedeelte was ik al vrij enthousiast, maar dat wandelen blijkt dus ook heerlijk. Wij wandelden naar de Heidelberger Hütte, waar het weekend dat wij er waren, de opening van de Culinaire Jakobsweg plaatsvond. Vanaf ons startpunt (halverwege het officiële parcours) duurde de wandeling zo’n twee uur.

Wandeling
 • Tijdens de makkelijke route heb je genoeg tijd om om je heen te kijken.

Gezonde lucht in de bergen

En die twee uur waren zeker de moeite waard. Je snuift de gezonde berglucht op, loopt door de prachtige omgeving met de mooie Alpenweides om je heen. Ziet beekjes, watervallen, paarden en grazende koeien met de traditionele bel om hun nek. Het grindpad waar we overheen liepen, is breed genoeg voor zowel wandelaars als mountainbikers. Die laatste kom je dus ook regelmatig tegen. De route loopt rustig omhoog en is nergens echt steil of moeilijk. Waardoor je genoeg tijd hebt om om je heen te kijken.

Wandeling
 • Tijdens de wandeling snuif je de gezonde berglucht op en geniet van de mooie Alpenweides om je heen.

Paarden
 • Een hele zomer hoog in de bergen grazen...

Slaaptip

 • Wij sliepen tijdens onze trip in Hotel Fliana in Ischgl, een fijn hotel waar je na de wandelingen goed kunt bijkomen. Het heeft ruime kamers, een lekker ontbijt(buffet) en niet te vergeten een infinitypool én jacuzzi op het dak en beneden nog een binnenbad, sauna en Spa-ruimte. Als je hier niet lekker kunt uitbuiken tot rust komt, weten wij het ook niet meer. 

Eten na het wandelen

Deze hike is goed te doen voor beginners. Aan het einde van de wandeling, aangekomen bij de Heidelberger Hütte kun je weer energie opladen voor de terugweg door even te rusten én te eten. Het gerecht wat ze hier serveren, is de kalfswang met zoete aardappel en gember uit de koker van de Duitse sterrenchef Tristan Brandt. Een aanrader! In alle hutten eet je het sterrengerecht natuurlijk onder het genot van een lekker glaasje (of meer) Grüner Veltliner, Riesling of een goede rode wijn.

chef aan het werk
 • De chefs maakten ter plekke in de bergen hun gerechten.

Hut in twee landen

Elk van de vijf hutten heeft iets bijzonders. Het leuke aan de Heidelberger Hütte – waar de opening van de Culinaire Jakobsweg plaatsvond – is dat deze in de Alpen van Paznaun staat, maar zich tegelijk ook op Zwitserse grond bevindt! De hut ligt dus op de grens van Oostenrijk en Zwitserland waardoor je twee landen in een dag kunt bezoeken. De hut bevindt zich overigens op een hoogte van 2.264 meter. 

Traditie
 • Gezelligheid en traditie in de Alpenhutten.

Andere activiteiten

 • Voor de actieve vakantieganger zijn er (deze zomer) nog veel meer activiteiten te ondernemen in Ischgl. Een overzicht:

  Voor mountainbikers zijn er klassieke touren voor elk niveau. De Enduro-touren vormen in zowel conditioneel als rij-technisch opzicht een uitdaging voor gevorderden. De Big Mountain Touren zijn hoog-alpine-routes met smalle trails waarbij veel hoogtemeters worden overbrugd.

  De Ischgl Ironbike die van 31 juli t/m 3 augustus wordt gehouden, is een van de zwaarste mountainbikemarathons van Europa. De route telt drie variaties met een lengte tussen de 27,5 en 79 kilometer waarbij tot 3.800 hoogtemeters worden overbrugd. 

  Wandelaars kunnen vanuit Ischgl naar meer dan duizend kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Op de Erlebnisweg Idalp passeer je drie alpine vegetatiezones, de Schmugglerrunde leid je door het Zwitserse Samnaun en in het Erlebnispark ‘Vider Truja’ kun je afkoelen in de Vidersee.

Chef als gids

De vijf internationale sterrenkoks zijn tijdens Hüttenfest ofwel ONE Inn, een speciaal event op 18 augustus, allemaal aanwezig. Je kunt de wandelroute naar de Jamtalhut (waar je alle gerechten kunt proeven) dan maken met Martin Sieberer als gids. Hij start om 10.00 uur bij Scheiben Alm, Galtür.

Sterrenchefs
 • De sterrenchefs verzameld...
Worst
 • Ook niet te versmaden: heerlijke worst en kaas vooraf.

Muzikaal wandelen

Als je – na alle wandelingen en maaltijden – nog tijd (en energie) over hebt, pak dan ook de bijna drie kilometer lange wandelroute ‘Walk of Lyrics’ mee. Hier worden hits van Rihanna, Sting, maar ook Udo Jürgens op een leuke manier weergegeven. Deze artiesten schitterden op het podium van de ‘Top of the Mountain’-concerten aan het begin en eind van het winterseizoen.

Walk of Lyrics
 • Tijdens de Walk of Lyrics beleef je o.a. ‘Umbrella’ van Rihanna op een bijzondere manier.

Spectaculaire hangbruggen

Je beleeft in verschillende settings de hits ‘Umbrella’ van Rihanna, ‘Sending out an S.O.S.’ van The Police, ‘Message in a Bottle’ van Sting en ‘Mit 66 Jahren’ van Udo Jürgens. De bijna drie kilometer lange ‘Walk of Lyrics’ is onderdeel van de 7,5 kilometer lange hiking trail in Ischgl. Als je deze wandelroute neemt, ga je ook over een aantal spectaculair hoge hangbruggen. Mensen met hoogtevrees kunnen deze route dus maar beter overslaan. 

Walk of Lyrics
 • Hoogtevrees? Dan is de Walk of Lyricis misschien niet iets voor jou...

Dankjewel!

 • Een tripje naar het Paznauntal is zeker een aanrader als je nog op zoek bent naar een leuke, actieve zomervakantie. En als je toch al in die contreien vakantie viert, is dit een leuk uitstapje! Bij de Culinaire Jakobsweg komt zowel de natuurliefhebber als de foodie aan z’n trekken. Deze zomer kun je nog van de diverse gerechten genieten tot en met 15 óf 22 september – afhankelijk van de hut. In de Friedrichtschafener Hütte kun je ze zelfs t/m 3 oktober komen proeven. Vakantieplannen al rond? Dan heb je zojuist gevonden wat je volgend jaar in de zomervakantie wil doen! Bedank ons later! 

Bordjes
 • De culinaire wandeling staat prima aangegeven.
Meer over