De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Witkopkapucijner aap

Costa RicaCosta Rica opent een nieuw nationaal park

Costa Rica is een nieuw nationaal park rijker. Isla San Lucas, een National Wildlife Refuge en voormalig penitentiaire inrichting die in 1991 werd gesloten, is het 30e nationale park van Costa Rica en is sinds deze maand heropend als toeristische bestemming met een cultureel, historisch en natuurlijk karakter.

Verschillende renovaties zijn uitgevoerd in het gebied, zo zijn onder andere nieuwe wandelpaden en betere sanitaire voorzieningen voor gasten toegevoegd. Het nieuwe nationale park versterkt niet alleen de toeristenindustrie van Puntarenas maar zal er ook voor zorgen dat de natuurlijke kenmerken van het eiland in de Golf van Nicoya beschermd blijven.

Lees ook:

Must Visit: 6 nationale parken van Costa Rica

Brug in regenwoud
  • De beroemde brug in het regenwoud.

Economische voordelen Puntarenas

In Costa Rica zijn ze erg blij met de opening. Architecte en First Lady Claudia Dobles denkt dat de uitvoering van het project van groot belang is vanwege de grote voordelen die het zal opleveren voor de lokale economie van Puntarenas. Volgens haar is het een initiatief dat met succes de Costa Ricaanse geschiedenis en cultuur combineert en daarnaast ook de natuurlijke hulpbronnen van het eiland probeert te behouden.

Heropening Isla San Lucas

De instelling INCOP (Costa Rican Institute of Pacific Ports) heeft uitvoerig werk verricht om de heropening van Isla San Lucas te bewerkstelligen. Ze zijn daar dan ook bijzonder blij dat een belangrijk stuk van de geschiedenis teruggegeven zal worden aan de Costa Ricanen, gezien het belangrijke en waardevolle erfgoed dat San Lucas voor het land is.

Isla San Lucas
  • Isla San Lucas.

Isla San Lucas

Reizigers komen tijdens een bezoek aan Isla San Lucas meer te weten over de bewogen geschiedenis van het eiland en kunnen de 100 jaar oude overblijfselen van één van de meest beruchte gevangenissen in Latijns-Amerika bekijken. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van de wandelpaden en ontspannen op de zandstranden van het eiland. Het eiland heeft een rijke biodiversiteit, zo kunnen onder andere brulapen, herten, kalkoenen en verschillende soorten slangen gespot worden. Ook in de wateren rondom het eiland kun je haaien, roggen, zeeschildpadden en barracuda’s tegenkomen.

Omgeving Isla San Lucas
  • De prachtige omgeving van Isla San Lucas is een lust voor het oog.

Behoud van erfgoed

Minister van Cultuur en Jeugd, Sylvie Durán, stelt dat de opening van Isla San Lucas een mijlpaal op het gebied van behoud van het erfgoed markeert. Door middel van gedeelde investeringen en participatie van de lokale gemeenschap werd het mogelijk gemaakt een nieuwe bijdrage aan de lokale, toeristische en stedelijke ontwikkeling te kunnen geven. De opening van het nationale park gaat volgens Durán hand in hand met één van de kernwaardes in Costa Rica: het waarderen van de culturele en territoriale rijkdom.

Meer over