De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Kerstmarkt Duitsland

Duitsland10 charmante kerstmarkten in het Duitse Nedersaksen

Alles voor een winterse citytrip met de leukste kerstmarkten, op een paar uur rijden van Nederland. Ondergronds kerstcadeaus kopen, een wens doen in een kerstbos of glühbier drinken. Dit én meer doe je rond kersttijd in de 9 historische steden in Nedersaksen: Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel.

1. Vier kerst ondergronds in Goslar

Ex-mijnstad Goslar heeft speciale plekken om in kerststemming te komen. Denk aan de idyllische vakwerkboerderij (met restaurant) Brunnengarten en het UNESCO-werelderfgoed van de Rammelsbergmijnen die zich in kerstsfeer hullen. Op 14 en 15 december maak je in de oude mijnen een ondergrondse tour bij kaarslicht en is er een kerstmarkt onder en boven de grond. Wissel dit af met de traditionele kerstmarkt met ambachtelijke cadeaus op het Marktplein en een klim in de klokkentoren van de Marktkirche .

Kerstmarkt Goslar
  • De kerstmarkt in Goslar is wat kleiner en heeft daardoor een intieme sfeer.

2. Grootste kerstkrans in Lüneburg

Zout- en Hanzestad Lüneburg heeft naast ‘de grootste cafédichtheid van Duitsland’ in december ook nog de grootste kerstkrans – Wichernkranz – van Europa. Deze hangt op de Watertoren die je tijdens de ‘Verlichte gevels’-tour beklimt. Samen met de kerstmarkt voor het oude stadhuis, verlichte kerken en een sprookjesroute door het hele centrum het perfecte decor voor de kerstinkopen.

Kerstmarkt Luneburg
  • Op de historische kerstmarkt brengen ambachtslieden en handelaars in middeleeuwse kleding je terug naar lang vervlogen tijden.

3. Proef glühbier in Göttingen

Vergeet traditionele glühwein, in studentenstad Göttingen is glühbier, verwarmd gerstenat, de ultieme winterdrank. De specialiteit schenken ze op de sfeervolle kerstmarkt op het marktplein waar 80 kerststalletjes staan met het oude stadhuis en de Gänseliesel fontein als decor. Ook leuk: een ritje in het historische reuzenrad en tours door de ondergrondse gewelven van de stad.

Kerstmarkt Gottingen
  • Rondom de markt, het oude raadhuis en de Johanneskerk kun je jouw kersthart ophalen.

4. Theater in rattenvangerstad Hameln

Maak van een winterweekend Hameln een cultureel uitje. Met de musical Die Päpstin over de legendarische, vrouwelijke paus Johanna, de theatervoorstelling over de rattenvanger in Museum Hameln of een kerstconcert in de Marktkirche St. Nicolai. Dit is te combineren met de kerstmarkt in het historische centrum en een adventstrip per boot over de rivier de Weser.

Kerstmarkt Hameln
  • De prachtig gedecoreerde gebouwen uit de Wezerrenaissance en de charmante vakwerkhuizen vormen de unieke achtergrond van de kerstmarkt in Hameln.

5. Mumme in Braunschweig

In de middeleeuwen een bestseller: de Braunschweiger Mumme. Een sterke, moutachtige drank die dankzij veel alcohol en suiker extra lang goed bleef en zeevaarders beschermde tegen ziektes. Nu drink je deze drank in een lichtere, verwarmde versie tijdens de adventsperiode. En dat op verankerde vlotten in de slotgracht van burcht Dankwarderode of bij kraampjes op de kerstmarkt rond de Dom.

Kerstmarkt Braunschweig
  • Vanaf de 61 meter hoge stadhuistoren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de kerstmarkt.

6. Celle: beste kerststad 2018

Het ruim 700 jaar oude Celle, uitgeroepen tot beste kerststad van Duitsland, pakt in 2019 nog grootser uit. De complete stad wordt namelijk in kerstsferen ondergedompeld. Van de traditionele kerstmarkt in de Altstadt, winkels met kerstetalages, de 14 meter hoge kerstpiramide tot het imposante Schloss Celle. Duurzame tip: op 26 december is er een grote cadeauruilmarkt.

Kerstmarkt Celle
  • Midden in de historische binnenstad met fraaie vakwerkhuizen bevindt zich de Celler kerstmarkt met meer dan 80 originele houten huisjes.

7. Kerstbos in Hannover

Van 190 stalletjes op de traditionele kerstmarkt rond de Marktkirche, de winkelstraat Lister Meile tot het kerstdorp in Finse stijl op de Ballhofplatz. Hannover trakteert niet op één, maar op een keur aan kerstmarkten. En passant wandel je langs het ‘Wunschbrunnen-Wald’, een kerstbos met een wensfontein plus gouden ring. Volgens de legende komen wensen uit als de ring wordt gedraaid.

Kerstmarkt Hannover
  • Combineer de kerstmarkt in Hannover met shoppen en een afwisselend cultureel programma, wat hier uitstekend kan.

8. Kerstpostkantoor in Hildesheim

Duitslands eerste kerstpostkantoor werd in 1967 geopend in Himmelsthür, een wijk in Hildesheim. Dit kantoor, dat veel post ontvangt met ‘Aan de Kerstman’, staat tussen de kraampjes op de historische Platz an der Lilie kerstmarkt. Daar luid je de kerstperiode in met een Pumpernickel – kerstroggebrood met kaneel en amandelen – en koop je bijzonder kunsthandwerk voor in of onder de boom.

Kerstmarkt Hildesheim
  • In de Hildesheimer binnenstad komen de houten sculpturen en gezellige kerstmuziek je tegemoet.

9. Romantische binnentuinen in Wolfenbüttel

Wolfenbüttel maakt zich in december op voor een bijzondere adventsperiode. Zo openen in de weekenden zes fraai verlichte binnentuinen in kerstsfeer, is er een kerstmarkt in het Residenzschloss en de traditionele Weihnachtsmarkt in het centrum. Voor de nodige warmte in de donkere dagen voor kerst zijn er Jägermeister tours op 2, 9 en 16 december.

Kerstmarkt Wolfenbuttel
  • De kerstmarkt van Wolfenbüttel op de historische Stadtmarkt midden in de stad is een kleine, romantische kerststad, die al bestaat sinds 1584.

10. Kaarsen in Autostadt Wolfsburg

Autostadt Wolfsburg is partnerstad van de 9 steden en bolwerk van design, klassieke auto’s in het ZeitHaus automuseum en een blik op de toekomst van bolides. De ‘stad’ verandert in december in een winterwonderland met een wintermarkt en ijsshows van formaat. Leuk om te zien zijn de schoorstenen van de oude VW-fabriek die transformeren tot XXL-kaarsen op de adventskrans.

Kerstmarkt Wolfsburg
  • In het attractiepark Autostadt kun je een reis door de geschiedenis van de automobiel maken en op ontdekkingstocht gaan naar de toekomst van de mobiliteit.

Meer weten?

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je meer informatie over de sfeervolle kerstmarkten? Klik dan hier

Meer over