Bijna een derde vakantiegangers gaat onverzekerd op reis

Bijna een derde vakantiegangers gaat onverzekerd op reis

Wij Nederlanders gaan zeker niet altijd goed voorbereid op vakantie. Dat blijkt maar weer uit onderzoek van Europeesche Verzekeringen. We onderschatten massaal de risico’s van de reis en tegelijkertijd óverschatten we de verzekeringsdekkingen. Bijna een derde gaat onverzekerd op reis.

Wat als je niet verzekerd bent?

Een verloren zonnebril, even naar de huisarts op het vakantieadres.  In de wetenschap dat het gedekt is via ’de verzekering’, maakt de gemiddelde vakantieganger zich daar niet druk over. Maar liefst 28% gaat zelfs helemaal onverzekerd op reis. Maar wat als we voor langere tijd in een buitenlands ziekenhuis belanden en moeten repatriëren? Wat als er een natuurramp uitbreekt op ons vakantieadres, of onze luchtvaartmaatschappij failliet gaat? Europeesche Verzekeringen deed onderzoek naar hoe de gemiddelde vakantieganger zijn risico’s inschat en hoe hij of zij dat verzekert.

    Onverzekerd op reis

    Ruim 1.000 vakantiegangers tussen de 18 en 70 jaar oud vulden voor het onderzoek de vragenlijst in. De resultaten laten zien dat de meeste reizigers onvoldoende kennis hebben van de mogelijke financiële risico’s die ze lopen en de dekking binnen de verschillende verzekeringen. Zo’n 20% van de 50-plussers tot zelfs 37% van de jongeren gaat onverzekerd op reis.

    Verwarring

    De respondenten werd onder meer een aantal praktijkgevallen voorgelegd waaruit blijkt dat verwarring ontstaat over de verschillende dekkingen. Wat precies waar gedekt is, is onduidelijk en dan vooral in combinatie met de zorgverzekering. De dekking op de zorgverzekering wordt sterk overschat, terwijl deze meestal slechts dekking biedt tot tweemaal het Nederlandse tarief. In sommige situaties is dit volstrekt onvoldoende, en dat heeft serieuze financiële gevolgen.

      Pakketreis

      40% kent bescherming pakketreis niet. Het gebruik van Booking.com, Airbnb en onder meer Expedia heeft zichtbaar impact op de manier van boeken. Want 74% van de ondervraagden regelt en boekt de vakantie helemaal zelf met losse onderdelen zoals het transport, de accommodatie en autohuur. Er is geen onderscheid tussen leeftijden, maar hoger opgeleiden stellen hun reis vaker zelf samen dan lager opgeleiden. 60% is op de hoogte van het verschil in wettelijke bescherming (reisorganisatie verantwoordelijk voor uitvoeren reis) die een pakketreis biedt. Opvallend dus dat 40% hier niet van op de hoogte is.

      Tool

      Meer resultaten van dit onderzoek kun je hier vinden. Om reizigers zelf hun inzicht te laten vergroten heeft de Europeesche Verzekeringen een tool ontwikkeld.