De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial

DuitslandBergisches Land: wandel- en fietsparadijs 'om de hoek'

Een onbekend, prachtig, gevarieerd en rustgevend landschap waar je fantastisch kunt wandelen, fietsen en volledig tot rust kunt komen. Dat is het Bergische Land in Duitsland. En het mooiste is: binnen vier uur rijden ben je er!

Het Bergisches Land vind je in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen op en langs de rechter Rijnoever. Het heuvelachtige landschap is een bosrijk natuurpark met groene heuvels, afgewisseld met weiden en je vindt er panoramische dalen met bruisende beekjes. In het landschap ingebed stuit je op vele meren en stuwen.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Ausblick von Reichshof Blockhaus
  • Heerlijke uitzichten bepalen het landschap van het Bergische Land.

De bouwstijl van het Bergische Land

Typerend voor deze regio: de idyllische dorpen met vakwerk- en leistenen huizen. De bouwstijl heet Bergische Dreiklang: een combinatie van zwarte vakwerkbalken, witte uitvullingen, witte kozijnen en sponningen en groene deuren en luiken. In de restaurants tref je de uitstekende  regionale keuken met hartige gerechten of de typische 'Bergische Kaffeetafel' in de biertuinen. Met het afwisselende ontspannings- en vrijetijdsaanbod is het Bergische Land een leuk doel voor uitstapjes en reizen, maar ook voor een korte vakantie of zelfs een langer verblijf.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Lambertsmuhle
  • De typerende bouwstijl voor deze regio!

De paden op...

Een van de belangrijkste pluspunten van het aansprekende gebied is het uitstekende wandelnetwerk. In totaal zijn er meer dan 4.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden in het Bergisches Land te vinden, waardoor je de regio zeer goed te voet kunt ontdekken en verkennen. Met korte wandelingen tot en met tochten voor een hele dag is er voor iedere wandelaar wel iets te vinden. Bergische Streifzüge worden deze thematische belevenispaden ook wel genoemd. Onderweg geniet je dan van fantastische uitzichten, de rustgevende natuur, de culinaire geneugten en allerlei ontdekkingen.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Wandern Eifgenbachweg
  • In het Bergische Land kun je als wandelaar je hart ophalen...

LAW-routes

Naast 24 dagtochten zijn er ook twee lange-afstandwandelroutes. Op de 'Bergische Panoramasteig' en de 'Bergische Weg' kun je zo lang je zelf wilt tijdens meerdere dagetappes genieten van het Bergische landschap.  De wegen zijn in beide richtingen gemarkeerd.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Aussichtsturm Unnenberg
  • Sla zeker de diverse uitzichttorens onderweg niet over...

Gevarieerde route

We zoomen nog even in op de Panoramasteig, de belangrijkste LAW-route. In een enorme lus van maar liefst 244 kilometer voert deze route je door alle facetten van het natuurpark. Je bezoekt de dalen van Agger en Wupper waar je talloze prachtige beekjes passeert; doorkruist indrukwekkende bossen afgewisseld met heerlijke gras- en weilanden; komt langs een aantal imposante dammen en wandelt over de toppen van het laaggebergte dat mooie uitzichten biedt. Maar dan zijn we er nog niet, want met diverse musea en (dieren)parken leer je ook nog eens alles over de cultuur, historie, flora en fauna van deze bijzondere regio.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Wandern Eifgenbachweg
  • Heerlijk rustmomentje op de Eifgenbachweg...

Ruim baan voor fietsers

Naast wandelen komt zeker ook de fietsers in het Bergiche Land ruimschoots aan hun trekken. Natuurlijk, dankzij het heuvelachtige landschap kun je de tweewielige uitdaging zo zwaar als je maar wilt maken, maar gelukkig zijn er ook comfortabele routes die ontspanning bieden voor de recreatieve fietser of gezinnen. Je treft er fietspaden op voormalige spoorlijnen en mooie rivier-fietsroutes die ideaal zijn voor uitgestrekte tochten met slechts weinig hellingen. Op verschillende plekken heb je de mogelijkheid, je tocht met de trein of de 'Bergische FahrradBus' te starten, te eindigen of in te korten. 
Een groot voordeel van de treintrajecten is dat er nauwelijks stijgingen voorkomen en dat het Bergische Land, bekend voor zijn heuvelachtige landschap, zo prima met de fiets kan worden verkend.

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Radfahren an der Großen Dhünnstalsperre
  • Fietsen over de grote Dhünnstalsperre.

Fietsen op de spoorbaan

Een geweldige fietsroute is de 'Balkantrasse'. De naam herinnert aan de 'Balkanexpres'; zo werd de vroegere spoorlijn tussen Leverkusen-Opladen en Remscheid-Lennep in de volksmond genoemd. Van 1868 tot in de jaren '80 van de vorige eeuw reden hier treinen. Nu tref je slechts nog fietsers! De route voert langs bossen, weiden, mooie huizen en tuinen, verschillende steden zoals Burscheid, Wermelskirchen, Bergisch Born en Lennep: het stedelijk leven en de landelijke idylle wisselen elkaar voortdurend af. Onderweg op de route herinneren de mijlpalen aan het trein-verleden en gecombineerd met pleisterplaatsen waar de regionale gastronomie de boventoon voert is dit een fijne fietsroute om te ontdekken. 

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Bergischer Panoramaradweg Höhsieper Tunnel
  • Op de Panoramaradweg tref je de Höhsieper Tunnel.

De Fahrradbus

  • De Bergische Fahrradbus rijdt (tot oktober) op zaterdag, zon- en feestdagen tussen Leverkusen-Opladen en Marienheide en stopt langs de Panorama-fietsroute Balkantrasse in Opladen, Burscheid en Wermelskirchen. Op de aanhangwagen en in de bus kunnen maximaal 20 fietsen gelijktijdig worden getransporteerd. Meer informatie hierover vind je op www.bergischer-fahrradbus.de

Het houdt niet op

Een museumroute, uitkijktorens, watervertier op de vele rivieren, geocoaching, nordic walking, een Vakwerkroute... Het houdt niet op in het Bergische Land. Een heerlijke regio die voor een kort of langer bezoek  veel variatie te bieden heeft. Klik voor alle informatie hier op  dasbergische.de

Duitsland Bergische Land RonReizen advertorial Aggertalsperre
  • Een mooi overzicht van de Aggertalsperre.
Meer over