De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Bekende serielocaties: Londen uit The Crown

EngelandBekende serielocaties: Londen uit The Crown

Chandler, Monica, Joey, Phoebe, Rachel en Ross (Friends) stalen de show in New York, Game of Thrones maakte van Dubrovnik een onneembare vesting en Narcos hield Medellín in z’n greep. Vandaag in de spotlights: het Londen van The Crown.

In de lustrumeditie van deze rubriek stijgen we naar koninklijke proporties: it’s time for The Crown! Eén van de populairste series van dit moment, waarvan recent het derde seizoen op Netflix verscheen. Seizoen vier, met daarin ook Princess Diana, moet volgend jaar verschijnen. The Crown is tegelijk de duurste serie ooit gemaakt. Het eerste seizoen kostte volgens geruchten meer dan 130 miljoen dollar. Daar krijg je overigens wel zeer verfijnde shots voor terug. Velen gefilmd in Londen.

  • Buckingham Palace.

Buckingham Palace

Denk je aan het Britse Koningshuis dan denk je natuurlijk aan Buckingham Palace: de residentie van de Engelse monarch in Londen. En als Queen Elizabeth thuis is, wappert op het dag de Union Jack. Hier wordt onder anderen prins Charles geboren. In The Crown speelt Buckingham Palace een belangrijke rol. Het exterieur komt in veel shots voorbij, maar toch werden maar weinig scènes hier gedraaid.

Lees ook:

Dít is de leukste manier om Londen te ontdekken

  • Old Royal Naval.

Old Royal Naval College

Nee, neem dan het Old Royal Naval College. Daar streek de crew en cast geregeld neer. Hier wonen in de serie van de ouders van The Queen, maar komt ook Churchill meermaals langs. Dit kolossale gebouw vind je in Greenwich, een historische wijk van Londen.


Old Royal Naval College werd gebouwd als ziekenhuis voor zeelui van de koninklijke marine. Daarvoor was ook de ligging aan de Thames erg geschikt. Alleen de Painted Hall en de St. Peter’s Chapel zijn open voor publiek. Ook in Skyfall, The King’s Speech en Four Weddings and a Funeral kwam deze prachtspot voorbij.

  • Lancaster House.

Lancaster House

De prachtige rode trappen uit The Crown en de veke grote kamers met de meest prachtige versieringen zijn gefilmd in Lancaster House. Ook niet in Buckingham Palace dus. Maar dat deert niet, want Lancaster House is een schitterend alternatief.


Het ligt op loopafstand van Buckingham Palace en met de warme kleuren, goudkleurige stoffen en grote pilaren ademt het bijna adel. De Duke of York was lange tijd bezitter van dit luxueuze onderkomen. Je kunt er zelf ook een kijkje nemen, wel vooraf even een tour boeken, want er zijn meer Crown-fans die een kijkje willen nemen.

  • Westminster Abbey.

Westminster Abbey

De trouwerij van Elizabeth en Philip vond, en vindt in de serie ook, plaats in Westminster Abbey: de bekende gotisch kerk in hartje Londen. Hier gaven ook Prins William en Kate Middleton elkaar het ja-woord. Het exterieur werd voor The Crown gebruikt, maar de meeste opnamen van de trouwerij vonden plaats ergens anders.


Namelijk in Ely Cathedral, waar ook scènes van The King’s Speech en The Other Boleyn Girl werden geschoten. Deze kathedraal ligt niet in Londen, maar meer ten noorden van de Britse hoofdstad. Een bezoekje waard, ook omdat je in de weelderige natuur rondom de kerk lekker ontsnapt uit de drukte van Londen.

Tekst: Oane Born

Meer over