Rockefeller Center Christmas Tree

Verenigde StatenAlles feitjes over de Rockefeller Center Christmas Tree

De Rockefeller Center Christmas Tree is iconisch voor kerst in New York City en een must-see tijdens een winters bezoek aan de metropool. De boom torent boven de ijsbaan uit, bij het gouden Prometheus standbeeld, als deel van een traditie die net zo oud is als het Rockefeller Center zelf.

De kerstboom wordt ieder jaar flink aangekleed en gedecoreerd met onder andere een Swarovski ster als piek. Ook dit jaar straalt de boom weer in alle glorie. De boom blijft verlicht tot half januari zodat iedereen een kijkje kan nemen en de nodige selfies kan maken. Hoe wordt deze bijzondere boom gekozen, en hoe hoog is deze dit jaar? Hieronder alles wat je wilt weten over ’s werelds bekendste kerstboom!

Lees ook:

Vijf culinaire routes door New York

Speurtocht naar de mooiste boom

Elk jaar is het een heuse speurtocht naar de mooiste boom. Hoofdtuinier bij Rockefeller Center Erik Pauze is voor de iconische boom ieder jaar weer op zoek naar een goedgevormde Noorse spar, gemiddeld minstens 22,5 meter hoog en vol genoeg zodat je 'de lucht niet meer ziet als je er doorheen naar boven kijkt.’ Daarnaast gaat de voorkeur uit naar een boom uit het tristate gebied (New York, New Jersey en Connecticut). Volgens Erik Pauze duurt het een flinke tijd voordat er een boom is gekozen uit de voorgedragen inzendingen.

Rockefeller Center
  • Al sinds 1931 heeft Rockefeller Center een kerstboom staan.

De boom van dit jaar

Hoogte: 23.5 meter

Gewicht: 12,700 kilogram

Soort: Noorse spar

Origine: Florida, New York

Leeftijd: 70-75 jaar oud

Gekapt op: 7 november 2019

Geplaatst op: 9 november 2019

Verlicht op: 4 december 2019

Blijft staan tot: 17 januari 2020

Aantal lichtjes: meer dan 50,000

Verwachte aantal dagelijkse bezoekers: 750,000

Rockefeller Center Christmas Tree
  • De Rockefeller Center Christmas Tree is een wereldwijd symbool van de vakantie in New York.

Feitjes op een rij

• Trouw wordt er gekozen voor een Noorse spar. Deze boomsoort heeft namelijk een rechte stam en kan daardoor goed tegen wind. Bovendien is de hoogte van de boomsoort wanneer ze volgroeid zijn perfect voor Rockefeller Center, namelijk tussen de 25 en 30 meter.

• De LED lichtjes die in 2007 voor het eerste gebruikt werden zijn grotendeels dezelfde die nu nog steeds worden gebruikt, al zijn het er nu meer dan 50,000 lichtjes waar het er vroeger 30,000 LED-lampjes waren.

• De Swarovski-ster die sinds 2004 als piek fungeert is herontworpen in 2018 door architect Daniel Libeskind. De nieuwe versie heeft maar liefst 3 miljoen kristallen, 70 glazen punten en schijnt met een felheid van niet minder dan 106,000 lumen.

• De boom krijgt regelmatig water, maar aangezien deze buiten staat blijft de boom in betere staat dan een kerstboom die in huis staat.

• De inauguratie van de verlichting werd in 1933 op de radio uitgezonden. In 1951 werd het voor het eerst op de Kate Smith Evening Hour op tv uitgezonden.

• Nadat de boom zijn taak op Rockefeller Center heeft volbracht wordt hij naar Habitat for Humanity gestuurd, waar ze het hout gebruiken als bouwmateriaal.

Activiteiten feestdagen

Voor de leukste activiteiten in New York City rond de feestdagen, klik hier.

Meer over