De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Agressie op vluchten

Agressie passagiers op vluchten neemt opnieuw toe

Het aantal gemelde voorvallen met passagiers die de orde in vliegtuigen verstoren is vorig jaar opnieuw gestegen. De verwachting is dat dit aantal in 2019 verder zal toenemen. Ook de zwaarte van de voorvallen neemt toe.

Uit onderzoek blijkt dat in 2018 drankgebruik vaker leidt tot agressief gedrag dan in 2017. De meeste incidenten doen zich voor op middellange en langeafstandsvluchten. Van zwaardere voorvallen is sprake bij verbale en/of fysieke agressie, waarbij de Marechaussee wordt ingeschakeld. Ook kan er een Notice of Violation (NOV) worden afgegeven namens de gezagvoerder. Een NOV is een ‘gele kaart’ waarmee onhandelbare passagiers formeel gewezen worden op hun wangedrag. Vaak leidt dit tot een boete.

Opvallende feiten

In 2018 gaan de meeste meldingen over wangedrag, zonder dat er sprake is van drankgebruik of roken. In dit jaar vormt wangedrag ook de voornaamste reden voor het uitgeven van een NOV. Zowel in 2018 als in 2017 gaan meldingen over drank vaak gepaard met meldingen over gedrag. Verder is het opvallend dat er in 2018 meer meldingen waren van wangedrag waarbij passagiers onder invloed waren van alcohol, maar de cijfers een daling vertonen als het gaat om het aantal misdragingen gerelateerd aan roken.

    Gevaar voor de veiligheid

    Passagiers die de orde op deze wijzen verstoren vormen een gevaar voor de veiligheid van het vliegtuig. Meestal is dat indirect, zoals door het hinderen van medepassagiers of het afleiden van cabinepersoneel waardoor zij hun taken niet goed kunnen uitvoeren. Deze voorvallen of incidenten worden door Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gemeld aan de ILT.