7 tips: bijzonder overnachten

7 tips: bijzonder overnachten

Eerst je bestemming kiezen en daarna de accommodatie is misschien de meest gebruikte volgorde. Maar wat gebeurt er als je die twee eens omdraait? Dan kom je op verrassende plekken terecht, zoals bij een van deze zeven buitengewone slaapplekken. Welterusten!

1. Coole slaapplek

Slapen onder sluiers van gekleurd licht aan de donkere hemel? Wie dit bijzondere natuurfenomeen van dichtbij wil meemaken, gaat in de winter naar Lapland. Een bijzondere accommodatie waar je, met name in oktober, november, februari en maart onder het noorderlicht slaapt, vind je bijvoorbeeld in Ivalo in het Noorden van Lapland: Aurora Village. Het resort biedt 25 houten kota’s met glazen daken om vanuit je bed naar het noorderlicht te kijken. De vrijstaande huisjes zijn comfortabel ingericht, hebben verwarming, douche en toilet, wifi en de panoramische ramen zijn verwarmd, dus sneeuw blijft er niet op liggen. Privacy is door de hoge dakramen gewaarborgd. 

Lees ook:

Fotografietip: zo leg je het noorderlicht vast


Slapen onder het noorderlicht in een houten kota - RonReizen
  • Slapen onder het noorderlicht in een houten kota

2. Je kunt de boom in!

Tik ‘slapen in een boomhut’ in op Google en de opties vliegen je om de oren. Niet zo gek want overnachten in een boomhut betekent slapen in de natuur met een uitzicht dat er niet om liegt! Je kunt kiezen uit eenvoudige hutten en luxe suites - en alles ertussenin. Wat je ook kiest: nergens anders kom je zo tot rust dan in je hut tussen de takken. Zoals in Granö Beckasin in het noorden van Zweden, waar je tussen de pijnbomen slaapt met uitzicht op de Umerivier. In dit ecohotel verblijf je in een vogelnest: een boomhut met een hotelkamer gebouwd tussen de boomtoppen. Je begrijpt: vooral geschikt voor natuurliefhebbers! 

Natuurliefhebbers overnachten hoog tussen de bomen - RonReizen
  • Natuurliefhebbers overnachten hoog tussen de bomen

3. Als een hobbit

Weleens gehoord van een trullo? Dat zijn witte, ronde huisjes, die je alleen vindt in de regio Puglia in Zuid-Italië. Ze behoren tot het Werelderfgoed en lijken zo uit de Efteling te komen. Kenmerkend voor de trullo is het kegelvormige dak. Het verhaal gaat dat de originele bewoners de huizen zonder cement bouwden, omdat ze dan snel weer konden worden afgebroken. Het waren werknemers van de slimme landheer Acuaviva, die zo minder belasting hoefde te betalen. De meeste trulli’s zijn te vinden in het Valle d’Itria, met name in het oude centrum van het pittoreske dorp Alberobello. Veel dienen nog als woonhuis of winkel en een aantal is omgebouwd tot vakantiehuis.  

Wandel door Alberobello langs de bijzondere trullo's - RonReizen
  • Wandel door Alberobello langs de bijzondere trullo's

4. Op z’n Spaans

Paradores zijn luxueuze staatshotels, gelegen op mooie plaatsen en in gebouwen die tot het Spaanse erfgoed behoren, zoals kastelen, kloosters en paleizen. Er zijn er meer dan honderd op het vaste land van Spanje en op de eilanden. Dat betekent ook je een pandores rondreis kunt maken. De kamers van de paradores zijn uitstekend, de verzorging van grote klasse en wat betreft de gastronomie zit het – op z’n zachtst gezegd – ook wel goed. Een aanrader: de route van de befaamde Don Quichot de la Mancha, de dolende ridder uit het boek van Miguel Cervantes. Castilie-La Mancha, waar deze schitterende reis met overnachtingen in tal van vier sterren Paradores doorheen loopt, is het strijdtoneel van de Don; een landschap dat zich kenmerkt door een grote leegte, waarin windmolens en kastelen zich aftekenen tegen okerkleurige vlaktes. 

Het prachtige landschap met windmolens en kastelen van de Don - RonReizen
  • Het prachtige landschap met windmolens en kastelen van de Don

5. Jofel slapen in een kibboets

Wie meer wil zien van het leven buiten de grote steden in Israël, kan kiezen voor een overnachtingen in authentieke kibboetshotels. Het woord ‘hotel’ is overigens bij de meeste kibboetsiem niet de juiste omschrijving. Alle kibboetsen zijn ooit gestart als boerenbedrijf en liggen dan ook in rustige gebieden. Een kibboets biedt, naast het gebruik als accommodatie, ook vaak winkels, galerieën, eetvoorzieningen en andere diensten. Wil je bijvoorbeeld niet in het drukke Jeruzalem zelf overnachten, maar wel ‘om de hoek’, dan kun je verblijven in kibboets Yad Hashmona. Ook Tel Aviv is maar 40 kilometer verderop, dus twee vliegen in één klap. Je slaapt hier in een houten chalet en geniet ’s ochtends van een bijzonder uitgebreid ontbijtbuffet. 

De zogeheten kibboets zijn omgetoverd van boerderij naar hotel - RonReizen
  • De zogeheten kibboets zijn omgetoverd van boerderij naar hotel

6. King of the castle

Schotland werd ooit verkozen tot het allermooiste land op aarde. Leuke bijkomstigheid is dat je er ook als een koning(in) kunt overnachten in een kasteel. Voor het ultieme Braveheart gevoel is het Atholl Palace Hotel een gouden tip. Dit sfeervolle kasteel in Pitlochry doet meteen de fantasie op hol slaan, maar wie echt de geschiedenis van dit Victoriaanse gebouw uit 1898 wil kennen, kan terecht in het museum beneden in het hotel. Het kasteel is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Schotse Hooglanden. Een middag relaxen in het hotel met spa of genieten van een cream tea kan natuurlijk ook. En ’s avonds is het overheerlijk en stijlvol dineren geblazen met adembenemend uitzicht. To die for… 

Lees ook:

4 redenen om naar Schotland te gaan

In Schotland overnacht je in de mooiste kastelen - RonReizen
  • In Schotland overnacht je in de mooiste kastelen

7. Bootje varen

Slapen op het water is een ervaring op zich. Niet voor niets is wonen op een woonboot een ‘way of life’. De bekendste accommodatie op het water is uiteraard de cruise, maar onze tip voor een drijvend hotel is een houseboat in India. Kerala is een deelstaat die zich bevindt in het diepe zuiden van India, het is een langgerekte strook land langs de Arabische zee waar je veel kanalen, meren en rivieren tegenkomt, die samen bekendstaan als de Backwaters van Kerala. Overdag vaar je door de backwaters en zie je hoe het leven zich afspeelt aan de oevers. ‘s Avonds ga je voor anker en geniet je van de stilte om je heen. Klein minpuntje: het mag wat kosten… 

Dit drijvende hotel is je slaapplek en vervoer in één - RonReizen
  • Dit drijvende hotel is je slaapplek en vervoer in één
Meer over