Hier heb je de grootste kans om beren in het wild te zien.

De 5 beste plekken om beren te spotten

Tja, er zijn best wel wat plekken over de wereld waar je soms zelfs veel beren kunt spotten. En dan bedoelen we niet de dierentuin!

  Alaska

  We beginnen uiteraard met de beer onder de beren: de grizzly. Dan komen we direct uit op een gevecht tussen Amerika en Canada. Want in de Vancouver-regio kun je als de zalmtrek is begonnen uitstekend grizzly’s spotten. Maar een van de mooiste plekken ligt in Alaska, in het Katmai National Park. Tussen juli en september zie je ze hier de rivieren leegvissen, moeders met kleintjes, mannetjes die knokken om een vis… Je moet er wel even voor reizen, want het ligt zo’n 450 kilometer van Anchorage af.

   Bella Coola, Canada

   Oke, Canada dan. In een afgelegen vallei zo’n anderhalf uur vliegen van Vancouver, ligt Bella Coola. Het kent niet eens zo heel veel inwoners, maar in de maanden augustus en september wordt het de grizzly beer-hoofdstad van de wereld. Op de Atnarko-rivier spot je ze moeiteloos vanuit de boot, vissend naar zalm.

   Een zeer bijzondere witte beer. Spirit bear genoemd.

    British Columbia, Canada

    We blijven nog even in Canada want in British Columbia vind je ook de bijzondere spirit bear. Bijzonder omdat deze zogenaamde Kermodebeer wit is. De oorspronkelijke bewoners, de indianen, noemden het ook wel de spookbeer. Het is niet eenvoudig de spirit bear te spotten, want er leven er nog maar zo’n 400. De meeste kans maak je bij de Spirit Bear Lodge dat gerund wordt door die oorspronkelijke bewoners, First Natives. Zij hebben ook het alleenrecht in het Great Bear Rain Forest waar de lodge ligt, om je mee te nemen naar de plekken waar de beer zich ophoudt. 

    IJsberen spotten in Canada.

     Churchill, Canada

     En dan de poolbeer! Volgens berenspotters ligt het absolute toppunt bij Churchill in Canada. Het is een klein stadje in het noorden van de Canadese provincie Manitoba, gelegen aan de Hudsonbaai. Als die dichtvriest komen de beren, die dan via het ijs op zoek gaan naar vers voedsel. En omdat het er nogal wat zijn, is de kans op een ontmoeting wel heel groot.

      Spitsbergen

      Wil je het allemaal wat ruiger en desolater, dan is Spitsbergen de plek waar je moet zijn. Hier ga je op expeditie met een schip waarbij je de arctische archipel afstruint op zoek naar de poolbeer. Je ziet moeders met kinderen of individuele beren die van ijsschots naar ijsschots trekken, op zoek naar nietsvermoedende zeeleeuwen.