Kerst op Canarische Eilanden

Spanje10 redenen om kerst te vieren op de Canarische Eilanden

Kerstmarkten in de zon, lang lunchen op een gezellig terras, proosten met sprankelende cava, nog even wegdoezelen op het strand … dát is kerst op de Canarische Eilanden. Hier zijn 10 goede redenen om de Nederlandse druilerigheid te ontlopen en de kerstvakantie op de Canarische Eilanden te vieren.

1. Eens geen donkere kerstdagen

Zelfs in december liggen de gemiddelde temperaturen rond de 22 graden en is er 8 uur zon per dag. De Canarische Eilanden hebben de meeste daglichturen in Europa. Zelfs in december, wanneer het gemiddeld maar 3 dagen per maand regent. Lekker wat zon pakken in onze donkere dagen verhoogt de broodnodige aanwezigheid van vitamine D in het lichaam.

Strand Canarische Eilanden
  • Het noordelijkste eiland is La Palma en wordt aangeduid als ‘la Isla Bonita’, vanwege haar immense natuurlijke schoonheid.

2. Ga eens zandboarden in plaats van snowboarden

Dezelfde adrenaline-kick maar met een veel zachtere landing! Het Maspalomas duingebied op Gran Canaria is een van de beste locaties, de duinen staan ook wel bekend als de kleine Sahara vanwege de vorm van de duinen in de passaatwinden.

Duinen Canarische Eilanden
  • Volgens geschriften zouden de duinen hun huidige vorm verkregen hebben door een tsunami die plaatsvond in het jaar 1755 na een aardbeving.

3. De grootste zonnige kerststal van zand in Europa

Elke kerst verzamelen internationale kunstenaars en lokale beeldhouwers ongeveer 2.000 ton zand en transformeren deze zandhoop in een levensgrote kerststal. Elk jaar is op het brede zandstrand van Las Canteras op Gran Canaria deze enorme zandkerststal te bewonderen.

Kerst Gran Canaria
  • Hoewel Papá Noel een symbool voor de moderne kerst is geworden, wordt kerst nog steeds op een traditionele manier gevierd.

4. Kerstmarkten en traditionele zoetigheden

Er is geen betere manier om de traditionele Canarische kerstdelicatessen te proeven dan tijdens een bezoek aan één van de vele openluchtmarkten op de verschillende eilanden. Proef vooral eens de quesadilla uit El Hierro: een heerlijk kaasachtig deeg dat al sinds de middeleeuwen wordt gebakken. De absolute favoriet van elke Canarische familie tijdens de kerst zijn de Trucha's: knoedels gevuld met zoete aardappel en amandelen, gebakken in olie en bestrooid met suiker.

Kerstmarkt Canarische Eilanden
  • Ook op de kerstmarkten op de Canarische Eilanden komen de kerststalletjes en de Duitse glühwein je tegemoet.

5. Geen stamppot maar Seafood op kerstavond

In Spanje wordt de kerst vooral gevierd op 24 december, ook bekend als Nochebuena. Families komen op kerstavond samen voor een groot diner met prachtige traditionele Canarische gerechten. Een traditioneel voorafje bestaat uit aardappelen met mojo picón-saus gemaakt van olie, azijn en rode of 'picona'-peper en ook wel met brood, komijn, knoflook en natuurlijk zout. Verder staan er vaak verse mosselen, vis, zeevruchten of een mooi stuk vlees op het menu. Als dessert komen de geliefde trucha's en Spaanse turron op tafel.

Eten met kerst Canarische Eilanden
  • Na het eten met de familie staat op 24 december de nachtmis bijwonen op het programma.

6. Vier eens een outdoor kerst vol muziek.

Met kerst veranderen de straten van de van verschillende dorpen op de eilanden in een soort open lucht straattheater met de beste traditionele muziek: van de 16e eeuwse Ranchos de Pascua tot vrolijke drummuziek specifiek voor La Gomera en Tenerife.

Open lucht kerstconcert
  • Een kerstconcert bijwonen onder de sterren in de open lucht van Tenerife is best wel romantisch.

7. Een nieuwjaarsduik traditie in de Canarische wateren.

Vier Nieuwjaar eens op een terrasje! Op de Canarische eilanden begin je Oudjaarsavond met een diner in een van de vele restaurants, en feest je verder onder de sterrenhemel. De volgende ochtend is er de traditionele duik in veel warmer zeewater dan onze ijzige Noordzee!

Nieuwjaarsduik Canarische Eilanden
  • De typische zwempartij in de zee staat symbool voor vernieuwing en reiniging.

8. Make a new years wish

De nachtelijke hemel boven de Canarische Eilanden is één van de meest heldere van Europa. Of je nu één van de grote internationale observatoria bezoekt of een nachttour maakt met een deskundige gids, je voelt je dicht bij de kosmos. Kies een ster en droom over je toekomst of doe een wens. Wie weet komt je wens ook echt uit.

Jaarwisseling Canarische Eilanden
  • Een van de meest populaire stranden voor oudejaarsavond is Playa de Las Canteras in Las Palmas, waar de hele nacht livemuziek en vuurwerk wordt gehouden.

9. Met een vleugje kameel

Elke 5 januari arriveren Melchior, Gaspar en Balthasar, de 3 koningen, per kameel in verschillende grote steden van de Canarische Eilanden. Overal wachten kinderen op deze jaarlijkse optocht want de Drie Koningen komen voorbij met pakjes voor jong en oud.

10. Een sneeuwpop maken op El Teide

De hoogste berg van heel Spanje ligt op de Canarische eilanden. Met een hoogte van 3.718 meter blijft de berg El Teide op Tenerife besneeuwd van oktober tot maart. Het opkomende zonlicht op de berg El Teide bedekt met witte sneeuw en zwart lava - is een prachtig gezicht. Zo kun je 's ochtends zonnen op een van de prachtige stranden van Tenerife en 's middags een sneeuwpop bouwen op de hellingen van El Teide.

El Teide sneeuw
  • In principe zou je zo kunnen skiën op El Teide, ware het niet dat dat helaas verboden is.
Meer over