Trends voor 2022 RonReizen.nl

De reistrends van 2022

2021 bracht op reisgebied weer de nodige uitdagingen met zich mee. Ook in 2022 willen we nieuwe bucketlist-bestemmingen bezoeken en droomreizen realiseren. Dat zal ook nu weer anders dan anders zijn en de trends tekenen zich af. Welke dat zijn?

De zomer van 2020, weet je het nog? We konden voorzichtig weliswaar, toch weer een beetje proeven van dat vrije vakantiegevoel. Hier bij RonReizen maakten we toen direct opnamen voor ons tv-programma dat in mei 2021 op RTL4 werd uitgezonden en nog steeds op die zender in de herhaling is! 

Trends voor 2022 RonReizen.nl Ron op tv

  Trends in 2022 

  En toen ging de boel weer op slot en in 2021 was dat niet anders. Voorzichtig hopen we opnieuw op meer reisvrijheid dit komende jaar. Dat zal volgens de trendwatchers dan wel op een andere manier zijn. Buiten de gebaande paden, met meer zicht op lokale impact en duurzaamheid. De grote boekingssites houden als geen ander voortdurend bij wat de trends onder hun boekers zijn en wat zegt dat over 2022 en welke open deuren zitten daarbij? 

  Trends voor 2022 RonReizen.nl iglo Finland
  • Het noorderlicht boven jouw iglo in Finland...

  Reizen? Nu meer dan ooit

  Door de coronacrisis is onze kijk op het leven veranderd. Volgens een recent onderzoek van Booking.com hebben reizigers behoefte aan meer positiviteit en spontaniteit. We beseffen veel meer wat we kunnen missen en hechten meer waarde aan elke vakantiemogelijkheid die op ons pad komt. De meerderheid van de Nederlandse reizigers zou daarom nu tegen elke vakantie binnen hun budget volmondig ‘ja’ zeggen. Ook uit onderzoek van reistech-gigant Amadeus blijkt dat reizigers meer dan ooit open staan voor reizen. Mensen beseffen dat ze meer in het nu moeten leven, en die once in a lifetime-reis willen boeken zodra het weer kan. Wachten is geen optie meer.

  Trends voor 2022 RonReizen.nl waterval
  • Meer dan ooit hebben we zin om van die bijzondere vakantie te genieten.

  Reizen met familie en vrienden

  Reizigers zijn er de afgelopen tijd achter gekomen wat nou écht belangrijk is. Voor de pandemie werd reizen gedomineerd door zakenreizigers. Nu is dat echter niet meer zo. Mensen gaan veel vaker op vakantie met familie en vrienden. Uit onderzoek van Airbnb blijkt dat 42% van de respondenten een op familie gerichte reiziger is. Dit percentage is hoger dan elk ander type reiziger. Ook volgens het onderzoek van Amadeus zijn sterke relaties belangrijker dan ooit en gaan mensen hierom graag met vrienden op vakantie. Mensen zien de optie om, aan het einde van de pandemie, eindelijk weer een real-life reünie te houden met hun geliefden en de aantal boekingen voor friendcations op boekingsplatformen schieten door het dak.

  Trends voor 2022 RonReizen.nl familie op reis
  • De familie staat nu voorop bij onze reizen.
  Trends voor 2022 RonReizen.nl friendcation St Martin
  • Friendcation op St. Martin...

  Werken en studeren online op vakantie

  ‘Digital nomads’ en ‘workations'; dankzij de opkomst van Zoom-, Teams-, en Skype-meetings hebben ze een heel andere dimensie gekregen. Thuiswerken is normaler dan ooit, waardoor het voor veel werknemers makkelijker is om vanaf een andere plek te werken. Of dit in Nederland of in het buitenland is, maakt vaak niet veel meer uit. Bedrijven zijn flexibeler geworden en er is online veel meer mogelijk. Volgens Airbnb is het dankzij deze ontwikkeling veel makkelijker om langere tijd in het buitenland te blijven of hier te gaan wonen. UNWTO heeft zelfs het begrip ed-ventures geïntroduceerd, waarbij vakantie en educatie gecombineerd wordt. Hierdoor kunnen studenten online of op locatie les krijgen terwijl ouders aan het telewerken zijn.

  Trends voor 2022 RonReizen.nl werken in buitenland
  • Zo kun je toch ook prima werken?

  Duurzaam reizen en rustiger aan

  We raken ons steeds meer bewust van de realiteit waarin we leven en zo ook van klimaatverandering. Tweederde van de respondenten in het onderzoek van Amadeus gaf aan dat zij duurzame reizen prioriteit geven. Ook UNWTO merkt hier een verschil in vergeleken met vorige jaren. Reizigers kiezen er vaker voor om op een duurzame manier te reizen. Zo boeken we vaker een wat langer verblijf en kiezen we ervoor om tijdens de vakantie het rustiger aan te doen, met meer focus op wellness-activiteiten. Op vakantie letten we meer op onze ecologische voetafdruk door bij duurzame bedrijven te boeken en producten en eten te kopen bij lokale ondernemingen. Ook is het opvallend dat we vaker een vakantie in eigen land boeken om het even wat rustiger aan te doen.

  Trends voor 2022 RonReizen.nl boomhut costa rica
  • Eco-boomhut in Costa Rica.

  Weg van het massatoerisme

  Door de pandemie zijn mensen veel flexibeler geworden in waar ze precies heen willen. Dit merkte Airbnb vooral in het zoekgedrag van reizigers. Veel potentiële vakantiegangers zochten naar accommodaties zonder een specifieke locatie in te vullen. Verder kiezen mensen er nu vaker voor om naar plekken te reizen die ver weg zijn van het massatoerisme. Geen drukke steden of beroemde toeristische trekpleisters meer, maar juist onbekende plekken ontdekken. Ook Lonely Planet is druk bezig geweest met een onderzoek naar de wensen van reizigers, waar meerdere (nog relatief) onontdekte bestemmingen uit zijn gekomen. Zo staan onder andere Belize, Slovenië en Anguilla op hun  2022 Best in Travel List.

  Trends voor 2022 RonReizen.nl Belize
  • Op dit eilandje in Belize ben je even weg van de massa...
  Meer over