De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Best of Delft

NederlandBest of Delft

Ga je een dag of een weekend naar Delft a.k.a. klein Amsterdam? Dan mag je volgens local Raymond deze tien plekken niet overslaan.

1. Museum Prinsenhof

Als wij ‘Prinsenhof’ zeggen, gaat er bij jou natuurlijk meteen een belletje rinkelen. Was dat niet de plek waar… precies! De plek waar Vader des Vaderlands Willem van Oranje werd vermoord door… inderdaad, Balthasar Gerards. De (vermeende) kogelgaten van Gerards’ pistool zijn nog altijd te bewonderen in de muur van het museum

2. Delfts Blauw

Amerikanen, Chinezen, Japanners. Ze komen allemaal naar Delft om het famous Delft blue pottery te bewonderen. Talloze ondernemers spelen daarop in met winkeltjes vol delftsblauwe doch schattige kitsch – zoals deze eendjes. Voor het echte authentieke, handbeschilderde (en dure!) werk bezoek je De Porceleyne Fles. Onze favoriet: de magnifieke tulpenvazen. 

3. De Markt

Parijzenaars mijden de Eiffeltoren maar al te graag en Maastrichtenaren vertonen zich liever niet op het Vrijthof. De Delftenaren hebben eenzelfde moeizame verhouding met ‘hun’ Markt. Een prachtig plein, daar niet van. Maar ja, wel toeristisch. Toch moet je de Markt even gezien hebben, met aan de ene kant het fraaie stadhuis en aan de andere kant de Nieuwe Kerk, waar leden van het Koninklijk Huis worden begraven. Op dit plein stopte de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton voor een authentieke portie Hollandse poffertjes. 

4. Barbaar

Voor een vers getapt biertje of een niet al te dure lunch of diner is Barbaar een geschikte plek. Het terras bevindt zich deels op het sfeervolle Sint Agathaplein, vlakbij museum Prinsenhof. Terwijl jij nipt van je biertje, kunnen de (klein)kinderen zich uitleven in de oude kloostertuin tegenover het terras.

5. Beestenmarkt

De Beestenmarkt is misschien nog wel fraaier dan de Markt. Ook houden zich hier minder toeristen op. Wij zeggen: win-win. Neem plaats onder het bladerdak van de eeuwenoude platanen en geniet van de al net zo oude gevels van de huizen op het plein. Wij kiezen meestal voor het terras van Kobus Kuch. Want: overheerlijke huisgemaakte appeltaart, vriendelijke bediening en iedere dag een nieuwe spreuk op het krijtbord voor de deur. Wij hebben geen Netflix nodig voor het nieuwste seizoen #zomer

Rons tipRons tip
Tja, hoe kan ik nou nog een leuke tip toevoegen aan wat Raymond als local allemaal voor ons heeft bedacht. Nou, als buitenstaander ben je vaak een bak met geld kwijt om je auto in de stad te parkeren. Hier een paar Delftse plekken waar je de auto gratis kunt neerzetten. Misschien moet je dan soms wel een stukje lopen, maar dat is alleen maar gezond en je ziet ook veel meer. Zo kun je je auto gratis stallen aan de Julianalaan of het Edisonplein. De TU Delft is ook een goeie. Grote parkeerterreinen en niet ver van de binnenstad. En bij Shopping Center De Hoven Passage is het de eerste drie uur gratis. Handig als je op de terugweg nog even wat boodschappen wilt doen! 

6. Rommelmarkt

Excuus, we moeten Antiek- en Curiosa-markt Delft zeggen. In voorjaar en zomer kronkelen de kraampjes van deze sfeervolle markt zich door het historische centrum. Let wel, alleen op zaterdag. Zoekt en gij zult net dat ene pastis-glaasje, zilveren lepeltje of cassettebandje van Michael Jacksons Thriller vinden.

7. Oude Kerk

Ja, hij staat scheef. Ja, de fundering bestaat uit paardenhuiden. En nee, hij valt niet om. In deze uit 1246 stammende protestantse kerk hangt de befaamde Bourdon, de grootste historische klok van Nederland die alleen klinkt (oren dicht) bij bijzondere gebeurtenissen – zoals de bijzetting van een lid van het Koninkluis Huis in de grafkelder van de nabij gelegen Nieuwe Kerk. Wist je dat… men er al tijdens de bouw achter kwam dat de toren scheef was? De toren heeft een knik omdat het laatste stukje weer recht werd gemetseld. Onder anderen zeevaarder Piet Hein, schilder Johannes Vermeer en wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek liggen in de kerk begraven.        

8. Doelenplein

Ssst, nu volgt een geheimtip. Het Doelenplein is het leukste plein van Delft en dat willen we graag zo houden. Een tikje uit het centrum gelegen komen vooral Delftenaren genieten van dit plein dat zo uit Frankrijk lijkt te zijn weggelopen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan brasserie LEF!, met gerechten als confit de canard en entrecote op het menu. 

9. Bierhuis De Klomp

Een bruin café zoals een bruin café bedoeld is. Mét een mooi verhaal. Want De Klomp heet naar verluidt De Klomp omdat in vroeger tijden de arbeiders van de trekschuiten hier pauze namen. Ze zetten hun klompen voor de deur en genoten binnen van een welverdiend pilsje. Het interieur van dit oudste café van Delft (sinds 1652) is prachtig.

10. De Gist

Hier vloeit alles uit de tap wat lekker is. Francofielen drinken een Stella Artois, de Ierland-adepten laven zich aan een pint Guinness en voor de liefhebbers van Belgische bieren is er Duvel op de tap. Combineer dat met een sfeervol pand in de compleet vernieuwde buurt rondom het eveneens compleet vernieuwde station en je weet dat De Gist the place to be is.

Meer over