Rwanda

RwandaSocial distancing in het Rwandese dierenrijk

Het jaar 2020 zou het jaar van Rwanda worden. In Forbes en de Amerikaanse Vogue werd het land van de duizend heuvels bestempeld als bestemming waar je in 2020 zeker heen moet. Helaas bepaalt COVID-19 momenteel ons leven en beperkt het ons allemaal ernstig. Niet alleen hier in Nederland, het treft de hele wereld en dus ook Rwanda.

Op afstand communiceren en hygiënisch te werk gaan is voor ons mensen een kwestie van wennen en aanleren. In het Rwandese dierenrijk zijn het gebruiken die voor ons in coronatijden als voorbeeld kunnen dienen.

Bescherming

Rwanda beschermt niet alleen de inwoners, maar ook alle primaten, zoals chimpansees en de reeds bedreigde berggorilla's. Wetenschappelijke studies tonen aan dat berggorilla's erg vatbaar zijn voor infecties door menselijke ziektekiemen. Besmetting met COVID-19 kan fatale gevolgen hebben voor de gorilla's. De regering van Rwanda besloot snel tot een tijdelijk stop van alle onderzoeks- en toeristische activiteiten in de nationale parken. Het aantal rangers dat in het park patrouilleert om de dieren te beschermen is verkleind en houdt grotere afstand tot de dieren.

Lees ook:

het verhaal van RR-blogger Ben Houdijk over zijn ontmoeting met de berggorilla's in Rwanda! 

Akagera National Park
  • Het Akagera National Park.

Neushoorns

Er zijn twee soorten neushoorns, wit en zwart. De laatstgenoemde soort heeft vrijwel geen contact met andere soortgenoten. Mocht je een zwarte neushoorn in gezelschap zien, is dat waarschijnlijk de moeder met haar jong. De witte neushoorn leeft daarentegen wel in een kudde. Met uitzondering van het mannetje, die verlaat zijn kudde en leeft alleen waarbij hij zijn territoriumgrenzen markeert met zijn eigen uitwerpselen. Neushoorns zijn in het algemeen dus erg goed in social distancing.

Neushoorns
  • Neushoorns zijn goed in social distancing.

Olifanten

Voor deze viervoeter vormt de bodem, naast de lucht, een belangrijk communicatiemedium. Het is namelijk bekend dat de olifant met hun poten op de grond stampen en dat ze met hun slurf nauwlettend kunnen luisteren om de trillingen op te pikken. Natuurlijk communiceren de dieren ook door te trompetteren en met brullende geluiden. Ze houden dus voldoende afstand om met elkaar te kunnen praten of elkaar te waarschuwen voor gevaar.

Lees ook:

De top 5 primaten in Rwanda

Leeuwen

Leeuwen leven in een troep die veelal bestaat uit één mannetje en een aantal vrouwtjes. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep. Door altijd in dezelfde groep te blijven, zullen zij niet snel in contact komen met 'vreemden'. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de gorilla of chimpansee. Deze primatensoorten leven in een vaste groep, maar als de vrouwtjes volwassen worden dan verlaten ze de groep en gaan ze op zoek naar een nieuwe 'familie'.

Giraffen
  • Op afstand communiceren: in het Rwandese dierenrijk in het een gebruik dat voor ons mensen in coronatijd als voorbeeld kan dienen.
Meer over