Vijf heerlijke havens in Bretagne

FrankrijkVijf heerlijke havens in Bretagne

De grote haven van Saint-Malo is behoorlijk bekend, maar Bretagne telt ook talloze pittoreske kleine havens. Ze hebben een onweerstaanbare charme en lijken direct van een ansichtkaart te komen. We belichten er vijf.

  Auray

  Met zijn stenen brug, geplaveide kaden en vakwerkhuizen is de haven van Saint-Goustan in Auray een plek waar je de sfeer van de middeleeuwen nog proeft. Deze oude vissers- en handelshaven aan de rivier de Loc'h vormt een aparte wijk binnen de stad. Het is een plek waar je heerlijk kunt ronddwalen door de steile straatjes, waar vele kunstenaars zich vestigden.

  Op de Place Saint-Sauveur en langs de Quai Franklin zijn talrijke gezellige cafés en crêperies. Vanaf de hoge kademuren van de Loc'h heb je een geweldig uitzicht over deze haven aan de Golf van Morbihan.


   Sauzon

   Sauzon, op het eiland Belle-Île-en-Mer, voldoet helemaal aan de romantische verwachtingen die je bij een Bretonse haven hebt. Kaden bezaaid met vissersnetten en korven, huizen in pastelkleuren en luiken geschilderd met de verf die ook gebruikt wordt voor de schepen. Dappere, kleine scheepjes liggen voor anker naast dure jachten. In de zomer is het hier leuk vanwege de gezellige drukte, buiten het seizoen is het aantrekkelijk door de rust.


    Combrit

    Een scheepshelling die toegang geeft tot de monding van de Odet, schepen die vredig voor anker liggen en andere die liggen te drogen in de zon, een Abri du Marin (zeemanshuis) met roze muren... Alles in de haven van Sainte-Marine in Combrit nodigt uit om even uit het dagelijkse ritme te stappen. Vanaf de kade heb je een prachtig uitzicht op het hippe Bénodet, aan de andere kant van de rivier, waar de veerpont je in minder dan vijf minuten brengt.


     Doëlan

     De fotogenieke haven van Doëlan ligt, goed bewaakt door twee vuurtorens, genesteld in een diepe inham in de zuidkust, bij Clohars-Carnoët. De omringende, felgroene heuvels waartegen witte huizen zich aftekenen, en het blauwgroen van de zee vormen een bijzonder contrast. Vanuit deze haven wordt nog steeds op ambachtelijke wijze visserij beoefend. Zorg dat je erbij bent, als aan het einde van de middag de vissersschepen, de fileyeurs en caseyeurs, binnenlopen. Op de rechteroever kun je vis en schaaldieren kopen, zo van de boot. Verser krijg je ze niet!


      Dahouët

      Vroeger vertrokken hier driemasters en schoeners op weg naar Newfoundland en IJsland, waar kabeljauw in overvloed te vinden was. Nu komen er plezierjachten in plaats van oude zeilschepen. De getijdenhaven van Dahouët, natuurlijk beschut door de Pointe de Pléneuf, heeft echter niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Neem de tijd en wandel langs de Quai des Terras-Neuvas, waar de rijke redershuizen zij aan zij staan. Wil je teruggaan in de tijd, stap dan aan boord van de Pauline, een fraai schip met rode zeilen, het paradepaardje van de haven.


      Meer over