De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Natte plekken op aarde

De 7 natste plekken op aarde

Oi, oi, oi, wat kunnen de hemelsluizen opengaan in de Amazone of Midden-Amerika. Na zo’n tropische regenbui ruikt de natuur heerlijk tintelfris. Een plensbui van 60 minuten is eigenlijk puur nat...uur! Een natte zevenklapper.

1.Colombia: López de Micay

Volgens de Colombiaanse meteorologische dienst valt in López de Micay gemiddeld 12.892 millimeter regen per jaar. Om het in perspectief van ‘ons’ natte kikkerlandje te plaatsen, bij ons valt zo’n 750 millimeter. Hiermee is dit Colombiaanse stadje de natste bewoonde plek op aarde.

Colombia, López de Micay
  • In López is het 17 x natter dan in Nederland.

2. India: Mawsynram

Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 millimeter is Mawsynram de natste plek in Azië. Het Indiase plaatsje ligt in de staat Meghalaya, wat 'land van de wolken' betekent. In 1985 viel hier zelfs 26.000 millimeter, een kletsnat record! Schrik niet, dat is 26 meter regen in één jaar! Bij dit Noord-Indiase dorp loopt de warme, vochtige luchtstroom vanuit de Golf van Bengalen als het ware in een val. De lucht kan alleen omhoog. Omdat dit op grote hoogte afkoelt ontstaan er regenwolken, waarvan weelderige planten gretig slurpen.

India, Mawsynram
  • Er hangt hier in India zeker een wolkje aan de lucht..

3. Kameroen: Bioko

Bij natte plekken denk je misschien niet 1,2, 3 aan Afrika, maar in San Antonio de Eureka, op het Equatoriaal-Guinese eiland Bioko kan het flink plenzen. Op dit eiland, te vinden voor de kust van Kameroen, valt 10.450 millimeter per jaar.

Kameroen, Bioko
  • Geen zon, maar regen in Afrika!

4. China: Emie Shan

Emei Shan geniet alleen naam en faam als UNESCO-werelderfgoed, maar kent ook een vochtige reputatie als natste plek in China. Het is bovendien een van de vier heilige boeddhistische bergen in het machtige land. In Emei Shan valt zo’n 8.100 mm per jaar. Soms zie je hier een heuse ‘wolkenzee’, waarbij het water letterlijk uit de lucht stroomt.

China, Emie Shan
  • Een wolkenzee in China... verschuilen maar!

5. Monrovia: natste hoofdstad

Met circa 5.200 millimeter per jaar is de Monrovia de natste hoofdstad ter wereld. Vooral tussen mei en oktober moeten de bijna half miljoen inwoners hun paraplu niet vergeten. Dan valt er in de Liberiaanse hoofdstad per maand net zoveel regen als bij ons in een jaar.

Liberia,Monrovia
  • Neem je paraplu mee naar Monrovia.

6. Kroatië: Crkvice

De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.

Lees ook:

Fietsen en cruisen in Kroatië

Kroatie, Crkvice
  • Het is niet altijd zonnig in Kroatië.

7. Nunspeet? Nunspat!

Geniet gewoon een nat uur van Nederland! De natste regio in eigen land is de Veluwe. In het hart van Nederland glinstert de natuur dan ook wonderschoon. In Apeldoorn valt gemiddeld 925 millimeter per jaar, in Nunspeet een spatje minder.

Nederland, Nunspeet
  • Yep, ook in Nederland weten we wat regen is...